Varaždin slavi Dan oslobođenja i Dan branitelja Varaždinske županije

FaH

Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, 22. rujna, bit će obilježeni svečanim mimohodom ratnih postrojbi i udruga branitelja te izložbom tehnike i oružja, najavili su u petak varaždinski župan Radimir Čačić i gradonačelnik Ivan Čehok i podsjetili da je pobjedom s minimalnim žrtvama u varaždinskom ratu Hrvatska vojska dobila znatno naoružanje.

Na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu župan Čačić je podsjetio da je prije dvije godine na inicijativu svih braniteljskih udruga jednoglasno donijeta odluka da se 22. rujna, dan kada je 1991. godine Varaždin oslobođen od jugoslavenske vojske, obilježava i kao Dan branitelja Varaždinske županije.

“Ta pobjeda u varaždinskom ratu je bila neupitno, i to nitko ne osporava iako se nedovoljno o tome govori, ključna u materijalnom smislu. Bila je daleko najveća pobjeda s materijalnim doprinosom hrvatskim oružanim snagama koje su nakon toga i formirane. To je preko 600 milijuna dolara vrijednosti municije i opreme“, kazao je Čačić, a Čehok je dodao da je važno što je ostvarena uz minimalnu žrtvu.

“Mi smo ’91., braneći Varaždin, obranili Hrvatsku uz minimalnu žrtvu. Naoružali smo Hrvatsku vojsku i ona je nakon varaždinske ratne pobjede postala sedam puta jača nego što je bila prije toga. To se sve napravilo vještinom vojne taktike, ali i vještinom pregovaranja i uspjeli smo gotovo mirnim putem sve naše vojarne osloboditi“, rekao je Čehok.

Dan oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije obilježit će se u petak, 22. rujna svečanim mimohodom ratnih postrojbi i udruga branitelja od Kapucinskog trga do Trga kralja Tomislava gdje je postrojavanje. Na Kapucinskome trgu bit će izložena policijska tehnika i oružje, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske. U programu obilježavanja je i 23. varaždinski polumaraton u nedjelju, 17. rujna, te biciklijada od Vinice do Varaždin Brega u subotu, 16. rujna.

Varaždinski dani rata su trajali od 15. do 22. rujna 1991. godine, a pobjedom u Varaždinu otvoren je put oslobađanju cijele domovine jer su hrvatske oružane snage znatno ojačale oružjem i oruđem iz varaždinskog oklopnog vojnog korpusa.

N.A./H