Varaždin – predstavljena monografija „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1991. – 1996.“

U organizaciji Udruge specijalne jedinice policije varaždinske Policijske uprave U varaždinske „Roda“ u Varaždinu je u utorak predstavljena monografija „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1991. – 1996.“

Urednik monografije general u mirovini Goran Mihalić, predsjednik Udruge SJP „Roda“, naglasio je da monografija govori o ratnom putu 20 specijalnih jedinica policije, koje su kroz Domovinski rat boravile na svim ratištima i sudjelovale u svim borbenim operacijama, od akcija Maslenica i Plitvice do Bljeska i Oluje.
„U monografiji su ratne fotografije koje su nastale za vrijeme Domovinskog rata. Radila se dvije godine jer obuhvaća ogroman ratni put, obrađeno je tisuće fotografija, stotine stranice tekstova i to je trebalo ukalupiti u jednu cjelinu da bi monografija imala smisao i cilj da se ne zabrave svi oni koji su pali za slobodu Domovine“, rekao je Mihalić te dodao da je drugi cilj da se mladim generacijama koje dolaze dočara taj dio naše povijesti.
„Da znaju za što su se njihovi očevi borili, koliko truda su uložili da bi Hrvatska danas bila takva kakvu smo sanjali“, kazao je Mihalić.
Na predstavljanju u Županijskoj palači u Varaždinu bili su zapovjednik specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu general Mladen Markač i zamjenik general Željko Sačić, koji je rekao da su „riječi škrte da bi opisale koliku su žrtvu specijalne jedinice policije dale u Domovinskom ratu“.
„Monografija je povijesno štivo od iznimnog značenja za cjelokupnu noviju povijest. Na sublimiran način prikazan je sam početak, uzroci, razlozi, kasnije i posljedice agresije, ali i strahovito velika žrtva, borba i ratna vještina koju smo mi hrvatski vojnici, hrvatski policajci specijalci pokazali, uz našu politiku i uz potporu naše Crkve, da se oslobodimo i obranimo. Današnji generacije uz tu knjigu vrlo će lako doći do zaključka kako su njihovi očevi imali povijesnu, tešku, sudbinsku zadaću da nakon devet stoljeća uskrise hrvatsku državu“, rekao je Sačić, a varaždinski župan Radimir Čačić osvrnuo se na ulogu Specijalne policije PU varaždinske.
„Ono što karakterizira Rode je da su tijekom cijelog rata u svim ratnim operacijama, a posebno u onom napadnom dijelu, sudjelovale. Zadnji pokušaj proboja prema Vukovaru uopće bile su Rode. Jedanaest poginulih, 50 ranjenih, za takvu jedincu specijalnih postrojbi je velika žrtva“, kazao je župan Čačić.
Nakon zagrebačke, varaždinska je bila druga promocija monografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1991. – 1996.“, a prema Mihalićevim riječima trebala bi biti predstavljena i u ostalim županijama u Hrvatskoj.
Autori vjeruju da će monografija svojim fotografijama i tekstovima potaknuti povjesničare, publiciste i znanstvenike različitih područja da se bave daljnjim istraživanjima neprijeporno velike uloge specijalne policije u Domovinskom ratu. (Hina)