Varate, a da toga niste ni svjesni! Koje stvari ukazuju na emocionalnu prevaru

Screenshot/Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Danas varanje uključuje ne samo fizičku već i emotivnu prevaru. Ono može početi kao platonsko prijateljstvo s drugom osobom, a vrlo lako se može pretvoriti u nešto više. Broj ovakvih afera raste te je sve više muškaraca i žena koji su imali emotivnu aferu.

I dok se ovakva afera teško definira, stručnjaci su ipak prikupili tipove ponašanja koji su znak emocionalne prevare.

Previše ste bliski s prijateljem suprotnog spola

Neke stvari su napravljene za dvoje, poput ljubavnih sjedala u kino. I ne smijemo zaboraviti da je i veza jedna od tih stvari. To je poput bicikla – treći kotač će samo narušiti ravnotežu. Situacija se može pogoršati ako je treći kotač partnerov prijatelj suprotnog pola.

Opet, možda je sve u redu, ali ako vam instinkt govori da između njih postoji privlačnost, bolje je da otvoreno o tome razgovarate. Zapamtite da iako privlačnost nije izbor, varanje je definitivno izbor. Afere se ne događaju magično i na vama uvijek ostaje izbor hoćete li krenuti tim putem.

Flertuje online i offline

Virtualne veze s različitim ljudima odjednom mnogo je lakše održati nego one u stvarnom životu. Prema tome, virtualna poligamija može koegzistirati u kontekstu monogamije van interneta. To se događa jer je internet savršeno mjesto za emocionalno dopisivanje sa strancima.

Ipak, flertovanje na internetu, kao i flertovanje u stvarnom životu je, kažu stručnjaci, još uvijek prevara.

Imate aferu s mobitelom

Što prvo napravite kad ujutro otvorite oči? Pogledate na mobitel? Niste jedini. Većina nas to napravi, umjesto da osobi pored sebe kaže ‘dobro jutro’. Ovakva vrsta udaljenosti dok ste blizu, može biti prilično opasna jer nam se čini da smo s nekim bliski, a zapravo nismo.

Prema nedavnom istraživanju, 4 od 10 milenijalaca smatra da je njihov mobitel korisniji od partnera. Možete li to zamisliti? Ova zastrašujuća statistika pokazuje problem današnje realnosti. Umjesto razgovora s partnerom, prijateljima, roditeljima, ljudi se prepuštaju virtualnoj realnosti koju čine smiješne životinje i zlobni komentari.

Glavni razlog zašto su naši pokušaji da provodimo manje vremena na telefonu često neuspješni jer im pristupamo isto kao što pristupamo dijetama – u vidu samoodricanja. Nitko ne voli odricanja i zato je to toliko teško. Ono što možete napraviti jest da se fokusirate na cilj, odnosno što pokušavate postići ako smanjite vrijeme na mobitelu.

Žalite se na svog partnera nekom drugom

Naravno da ćete pričati o svojoj vezi s prijateljima i obitelji i to je u redu. Ono što nije u redu je svakodnevno žaljenje na račun vašeg partnera.

MOŽDA VJERUJETE DA ĆETE TAKO RIJEŠITI PROBLEM, ALI PROBLEM SE RJEŠAVA ISKRENIM RAZGOVOROM, I TO S PARTNEROM, A NE SA SVIMA DRUGIMA. OGOVARANJE MOŽE DOVESTI DO UDALJAVANJA. I ŠTO JE NAJGORE, ON LAKO MOŽE SAZNATI DA STE GA OLAJAVALI.

Zamislite kako biste se vi osjećali da čujete kao partner razglaba o nekim vašim navikama svojim prijateljima. Vjerujemo da biste se osjećali izdano. Ako se želite osloboditi negativnih i destruktivnih stvari u vezi, nemojte se nikad ljutiti na partnera zbog stvari za koje on ni ne zna da radi, piše Gloria.hr

 

Imate tajnog prijatelja

Obična prijateljstva su otvorena i vaš partner ne bi pronašao ništa sumnjivo kada bi pogledao poruke koje razmjenjujte s dobrim prijateljem. Nije fer, a ni realno da vaš partner ispunjava sve vaše potrebe.

Međutim, postoji jedan mali problem – ako radite sve što je u vašoj moći da sakrijete tragove nalaženja s ‘prijateljem’, nije potreban nuklearni fizičar da shvati kako osjećate krivicu jer krijete to prijateljstvo od partnera. Možda mislite kako će vaš ‘poseban’ prijatelj ugroziti vašu vezu i ne želite tu činjenicu prihvatiti. Ako se u potpunosti oslanjate na jednu osobu za emocionalnu podršku, a s tom osobom niste u vezi, dovodite sebe u probleme s partnerom. Jedini način da se ovo situacija rasplete je da priznate sebi što se zapravo događa.

 

Stalno maštate o drugim osobama

U redu je da povremeno maštate o drugima. Ali, ako konstantno razmišljate o osobi koja nije vaš partner, ovo može dovesti do emocionalne (i čak seksualne) afere zbog nepovezanosti s partnerom. Jedini način da to iskontrolirate je da otvoreno razgovarate s partnerom o svojim maštarijama te da začinite seksualni život.

 

Lažete o svojim financijama

Kažu da je veza bez povjerenja kao automobil bez goriva. Možete ostati u njemu koliko god hoćete, ali on neće nigdje stići. Prema rezultatima ankete u kojoj je sudjelovalo oko 23.000 ljudi, više od 60 posto muškaraca i žena, smatra da je laganje o financijama podjednako strašno kao i fizička prevara. Jedna trećina ispitanih smatra da financijska prevara dovodi do fizičke prevare.

Glavni problem kod ovog slučaja je gubljenje povjerenja. Kao rezultat, većina parova se rastane jer je teško živjeti i osloniti se na nekog tko vam ne drži leđa i tko skriva stvari od vas.

 

Zapamtite, ljubav koju osjećate prema novcu u banci, ne može se usporediti s ljubavlju koju osjećate prema partneru.