Valentić i Cimerman prijavljeni zbog vježbanja u crkvi

Zbog objavljene snimke vježbanja u crkvi Svete Mati Slobode, Mario Valentić i Šimun Cimerman, prijavljeni su zbog kršenja javnog reda i mira, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Ne navodeći identitet policija je potvrdila da je protiv 46-godišnjaka i 40-godišnjaka podnijela optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, zbog kršenja dva članka Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Valentiću i Cimermanu, prema slovu zakona, prijeti novčana ili čak zatvorska kazna do najviše 30 dana.

Policija navodi da su 30. studenoga u popodnevnim satima, u prostor kapelice “unijeli spravu za vježbanje na kojoj je vježbao 46-godišnjak i prostirku na kojoj je vježbao 40-godišnjak, a što su video dokumentirali nakon čega su tu istu opremu za vježbanje iznijeli i napustili prostor crkve”.

Snimljeni video uradak potom su objavili na društvenoj mreži čime su ga, tvrdi policija, učinili dostupnim široj javnosti.

“Posljedica učinjenog je bila dijeljenje na drugim društvenim mrežama, a što je uznemirilo građane, posebice vjernike. Navedenim, ispunila su se obilježja prekršaja čime su na javnom mjestu na naročit drzak i nepristojan način vrijeđali građane, narušavali njihov mir i omalovažavali njihove moralne osjećaje”, kažu u zagrebačkoj policiji.

Video prijavljenih vježbača danima puni društvene mreže i medije koji su nakon snimke tjelovježbe u crkvi, prenijeli i osude vjernika i župnika, a u konačnici i ispriku te uklanjanje videa.

Valentić i Cimerman svoj su čin objasnili kao protestni performans kojim su, kako tvrde, željeli ukazati na nedosljednosti epidemioloških mjera i nejednakost različitih društvenih skupina u društvu.