UŽIVO S PANTOVČAKA Dan je inauguracije petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića

Točno u 12 sati u utorak Kolinda Grabar-Kitarović posljednji je put kao predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga uz tihi prijavak na terasi Ureda na Pantovčaku pozdravila Počasno-zaštitnu bojnu i ušla u svečanu dvoranu u kojoj će Zoran Milanović prisegnuti kao 5. hrvatski predsjednik.

Uz Grabar-Kitarović je i njezin suprug Jakov Kitarović. Potom su u svečanu dvoranu ušli suci Ustavnoga suda u svečanim odorama, predvođeni predsjednikom Suda Miroslavom Šeparovićem, a potom i izabrani predsjednik Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

Prije njih u svečanu dvoranu na inauguraciju stigli su i uzvanici, a na terasi Ureda svirao je Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Milanovićeva inauguracija prva je koja se ne održava na Markovu trgu i s do sada najmanje uzvanika, njih 40-ak – i to dužnosnici po funkcijama, dvojica bivših predsjednika, Milanovićeva obitelj te članovi njegovog izbornog stožera.

Na inauguraciji su tako predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević, i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov.

Inauguraciji nazoče i bivši predsjednici Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović te Milanovićeva majka Gina, njegovi sinovi i nećakinja.

U svečanoj dvorani je i Josipa Lisac koja će uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića izvesti himnu “Lijepa naša domovino”, kao i klapa HRM-a “Sveti Juraj” koja će po završetku ceremonije izvesti pjesmu Vice Vukova “Tvoja zemlja”.

Nakon poziva predsjednika Ustavnoga suda Šeparovića, Milanović će položiti, a potom i potpisati Svečanu prisegu te održati inauguracijski govor.

Slijedi pjesma klape “Sveti Juraj” te čestitanje inauguriranom predsjedniku i domjenak u Južnom salonu.

Nakon domjenka Grabar-Kitarović i Milanović odlaze u Kabinet predsjednice na primopredaju dužnosti.

Milanović će nakon toga kod glavnog ulaza Ureda ispratiti Grabar-Kitarović koja odlazi s Pantovčaka.