Uži kabinet Vlade o odlasku Marića, parlamentarna većina o Primorcu kao nasljedniku

U Banskim je dvorima u tijeku sastanak užeg kabineta Vlade na kojem će premijer Andrej Plenković izvijestiti o odlasku Zdravka Marića iz Vlade i Marku Primorcu kao kandidatu za novog ministra financija, nakon čega slijedi sastanak s predstavnicima stranaka parlamentarne većine.

Na uži kabinet došao je i Marić, koji na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade, odnosno s dužnosti njezina potpredsjednika i ministra financija.

Vlada je u sinoćnjoj potvrdi o njegovu odlasku Mariću zahvalila “na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina”.

Marić je autor i provoditelj nekoliko krugova porezne reforme, značajnu ulogu odigrao je u sređivanju javnih financija, pri čemu se zalagao za reformu rashodne strane proračuna, osobito u zdravstvu.

Na njegovo bi mjesto trebao doći profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marko Primorac, koji se bavi izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u karijeri je bio i savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.