Užas, pogledajte koliko je platio malo pivo i Coca Colu u Opatiji

Turistička sezona uzima svoj “tempo” stoga nije ni čudno da po društvenim mrežama kruže fotografije računa, koje zorno pokazuju koliko su cijene porasle. Tako je jedan korisnik Facebooka otkrio kako se proveo u Opatiji. Naime, u jednom tamošnjem hotelu tako je za malo pivo i Coca-Colu morao izdvojiti 13 eura, preračunato u kune 97,95. Nakon toga ironično je dodao kako je ‘dobro da nemaju veliko pivo…’

Najgora iskustva iznajmljivačice apartmana na Jadranu: ‘Unište sve, ostavljaju fekalije po cijelom stanu’

Iako je jasno da su u hotelima znatno više cijene nego u ‘bitrijama’, malo tko se neće složiti da je ovo ipak pretjerano.

Izračun za četveročlanu obitelj
A osim cijena u restoranima i kafićima, ove se godine puno govori i o cijeni smještaja. Nedavno smo pisali o tome i izračunali koliko će prosječnu hrvatsku obitelj od četiri člana doći ljetovanje na našoj obali. Za primjer smo uzeli ljetovanje u privatnom smještaju na Krku koji je popularna destinacija za hrvatske obitelji i do kojeg se lako može doći automobilom u vlastitom angažmanu.

Na Krku se apartman za četveročlanu obitelj i u aranžmanu sa sedam noćenja na kraju srpnja može naći za 1.700 eura. Većina apartmana košta između 1.600 i 1.700 eura za tjedan dana, iako možete naći i apartman za 1.200 eura ako imate sreće.

Nakon što plate smještaj za 1.600 eura, većina će umjesto u restoranima jesti kod kuće. Nije čudno da se na ljetovanje ponesu pune plastične posude zamrznute hrane. Ali čak i u takvom aranžmanu, obitelj će se ponekad počastiti sladoledom, otići na pizzu i sladoled, a sve to košta.

Tako će vas jedna pizza u restoranu na Krku doći oko 10 eura, za jedan sok ćete dati tri eura, što znači da će vas najjednostavnija večera u restoranu doći barem 45 eura ako djeca podijele pizzu. Na Krku je kuglica sladoleda 3,50 eura, što znači da će naša obitelj za jednu šetnju potrošiti najmanje 14 eura, ako odluče sjesti negdje i popiti sok, to će ih doći još 12 eura. Ako je cijena rada u Hrvatskoj otprilike sedam eura po satu, onda možete zamisliti koliko za jednu šetnju gradom prosječan Hrvat mora raditi.

Ako svaki dan odu na pizzu, sladoled i sok, na to će potrošiti 70 eura. Ako još uz to dodamo 30 eura koje će potrošiti u smještaju za doručak i večeru, možemo računati da će u sedam dana ljetovanja potrošiti oko 700 eura, piše Dnevno.hr