Uz zaglušujuću buku, nova pukotina otvorila se u vulkanu na Havajima

EPA/BRUCE OMORI / PARADISE HELICOPTERS

Uz zaglušujuću buku poput avionskog motora, nova pukotina otvorila se u nedjelju u vulkanu Kilauea na Havajima, izbacujući lavu dvanaest metara uvis, dok se područje pogođeno erupcijom i dalje širi.

Pukotina u istočnom krilu Kilaueae 16. je otkako je vulkan, jedan od najaktivnijih na svijetu, erumpirao prije osam dana.

Tisuće ljudi pobjegle su iz svojih domova na Velikom otoku zbog lave i otrovnih plinova, a deseci domova su uništeni.

Američki geološki institut upozorava da su idućih dana mogući novi proboji lave koja doseže temperaturu do 1150 stupnjeva Celzija.

Na Velikom otoku na snazi je izvanredno stanje, a više lokalnih cesta razrušeno je ili blokirano kamenjem.

“Nalazi se tik uz našu kući, izgleda pomalo zastrašujuće”, rekla je Haley Clinton (17) koja je s ocem otišla pogledati novu pukotinu. “Ali u isto vrijeme, fora je”, dodala je.

Evakuirani stanovnici u brzini su iza sebe ostavili kućne ljubimce, pa su zaštitari životinja iz ugrožene zone spasili 16 pasa, tri zeca, četiri kornjače i četiri mačke.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na Velikom otoku. Već 35 godina je u stanju konstantnih erupcija, a znanstvenici ističu kako je gotovo nemoguće predvidjeti koliko će trajati ova.

Vulkan visok 1247 metara je početkom mjeseca počeo izbacivati lavu nakon niza potresa koji su pogodili otok, što je kulminiralo 5. svibnja kad ga je pogodio onaj od 6,9 stupnjeva, no nitko nije stradao. (Hina)