Uz Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnih prometnih nesreća

Ilustracija

Hrvatska će se i ove godine pridružiti obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnih prometnih nesreća u nedjelju, 18. studenoga, koji se organizira s namjerom da se do 2020. godine smanji stradavanje na cestama i teško ozljeđivanje za 50 posto.

Prema službenim podacima, u proteklih deset godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama stradalo je više od 170.000 osoba, poginulo 4111 osoba, teško ozlijeđeno 31.425, a lakše ozlijeđeno 139.029 osoba, izvijestili su iz udruge Sigurnost u prometu.

Udruga Sigurnost u prometu organizator je događanja u Hrvatskoj, uz visoko pokroviteljstvo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a cijeli program program ovogodišnjeg obilježavanja predstavit će u petak na konferenciji za novinare na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni cilj Svjetskog dana sjećanja, uz raznovrsne programe i mjere, je do 2020. godine smanjiti stradavanje na cestama i teško ozljeđivanje za 50 posto.

Svaku treću nedjelju u studenom se diljem svijeta obilježava Svjetski dan sjećanja (WDR), a Hrvatska se redovno pridružuje obilježavanju. U cijelom svijetu bit će obilježit će ga mnoge nevladine organizacije, agencije i institucije temeljem rezolucije Ujedinjenih naroda.

Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja (WDR) nastoji se stvoriti globalna kultura pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podižemo svjesnost svih dionika i sudionika za značaj i potrebu odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

Obilježavanjem ovog dana također nastojimo potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa, ističu iz udruge Sigurnost u prometu.