Uz Rosnjeft bi mogle opstati i sisačka i riječka rafinerija

N1

Gost Dnevnika N1 bio je Davor Štern, bivši predsjednik Uprave INA-e.

Gotovo je pola milijuna švicarskih franaka troškova za ulaganje žalbe za koju, mnogi kažu, da je unaprijed bila osuđena na propast. Vidite li vi smisao u tome?

Nažalost, ni tada nisam vidio smisao u pokretanju arbitraže, a do toga je došlo jer se nije sjelo i razgovaralo o situaciji u INA-i. Kada je već došlo do arbitraže, i kada se već prvi postupak o arbitraži izgubio, mislim da je žalba na tu arbitražu bila bespredmetna.

Podnesena je, kako se govorilo, zbog proceduralne greške a ne samog sadržaja.

Da, ali u govoru iz 2003. navedeno je da nema žalbe.

Jučer je Uprava Ine prezentirala rezultate poslovanja. Vidljivo je da za Sisačku rafineriju i dalje nema budućnosti. Može li ju spasiti Rosnjeft?

Mora se trezveno i stručno gledati na to. Da sam ja u MOL-u i ja bih rekao da za Sisačku rafineriju nema mjesta. Daljnja ulaganja MOL-a su usmjerena u druge rafinerije u regiji, pa se sisačka javlja kao trošak a ne kao ona koja donosi dobit.

Za Rosnjeft je to jedna mala rafinerija koja je spojena na cjevovod do Rusije, a kad bude gotova Družba Adria i do Rijeke, to je onda jedna druga priča, ond bi i sisačka i riječka rafinerija mogle živjeti.

Koliko je to realno?

Ja mislim da je relano s obzirom da je to izgovorio čelni čovjek kompanije. No, cijela ta kupovina je moguća samo ako MOL želi Rosnjeftu prodati dionice.

Jesu li Mađari za prodaju?

O tome neće odlučivati Aldott već uprava MOL-a, jer tu je riječ o nacionalnim interesima. Ako oni donesu odluku da će Rosnjeftu prodati dionice, i da je HR Vlada proda dio od 44 posto Rosnjeftu, kako bi Rusi došli do toga da imaju jaku upravčjačku poziciju u INA-i, i ako sve dobro ispadne, mislim da bi stvari mogle biti dobre.

U ovoj igri ruskog kapitala i mađarskog upravljanja, možemo li i dalje govoriti o scenariju nacionalizacije?

Ona je i tada već bila revolucionarna, ali u kontekstu onog što se događa s Agrokorom, logično je da se prema njom ne nastupi. Ne vidim način da RH dođe do toliko novca niti da bi INA, s obzirom da se u svijetu sve jako brzo mijenja, mogla opstati i biti ono što je nekad bila. Bojim se da ne.

Kao ministar gospodarstva imali se posla s Ivicom Todoriće, možete li usporediti Agrokor i INA-u.

Mislim da je to neusporedivo. Oko koruptivnih radnji u Agrokoru, to će pokazati vrijeme ako je bilo nepravilnosti oko bilanci. Kao bivši ministar mogu reći, da nije bilo Agrokora, ne govorim sada o Ivici Todoriću, cijela Baranja ne bi bila razvijena da nije Agrokora. Ne vidim neku simertiju između INA-e i Agrokora, ali oba slučaja govore da se događaju stvari koje se ne bi smjele događati.