Povezite se

Politika

Uz epidemiološke mjere počelo konstituiranje 10. saziva Sabora

Objavljeno

-

Uz posebne epidemiološke mjere u Hrvatskom saboru u srijedu ujutro okupili su se zastupnici novog, 10. saziva od stjecanja neovisnosti koji se danas konstituira. 

Konstituirajuća sjednica, koju je sazvao predsjednik Republike, ali koji na nju nije došao, što je presedan u proteklih 30 godina, počela je u 10 sati, a vodi je Gordan Jandroković, stari, odnosno predsjednik iz prošlog saziva.

Jandroković će voditi Sabor i iduće četiri godine, njega je, naime, Klub vladajućeg HDZ-a, predložio za drugi predsjednički mandat. Sabor će biti konstituiran kad se izabere njegov predsjednik.

 Zbog sprečavanja zaraze koronavirusom, svi zastupnici moraju  nositi maske, dezinficirati ruke na ulazu u saborsku zgradu i Sabornicu, držati razmak.

 Zbog istog razloga sužen je i broj uzvanika na svečanu sjednicu, a i hrvatsku himnu Lijepa naša Domovino!, neće otpjevati zbor, već će je nazočni slušati sa snimke.

Najmlađi i najstariji zastupnici

Na izborima 5. srpnja u Sabor je izabran 151 zastupnik, 34 žene i 117 muškarca, prosječna im je dob 50 godina.

Najmlađi izabrani zastupnik je Marin Lerotić (31 godina), najmlađa zastupnica Marina Opačak Bilić (30), oboje iz SDP-a.  Najstariji izabrani zastupnik je Miroslav Tuđman (74 , a zastupnica Zdravka Bušić (69), oboje iz HDZ-a.

 Temeljem preferencijalnih glasova izabrano je 66 zastupnika (46, 2 posto), najviše, devet, u 3. izbornoj jedinici koju čine Zagorje i Međimurje.

Na saborskoj mrežnoj stranici, abecednim redom, objavljen je popis 151  izabranog zastupnika. To su Mirela Ahmetović,  Josip Aladrović, Barbara Antolić Vupora,  Ivan Anušić, Branko Bačić, Damir Bajs, Damir Bakić, Marijana Balić, Mario Banožić, Nevenko Barbarić, Dražen Barišić, Stephen Nikola Bartulica, Arsen Bauk, Vesna Bedeković, Krešo Beljak, Sandra Benčić, Davor Bernardić, Vili Beroš, Vladimir Bilek, Blaženko Boban, Rada Borić.

To su i  Dražen Bošnjaković, Davor Božinović,  Luka Brčić, Zvane Brumnić, Krešimir Bubalo, Miro Bulj, Zdravka Bušić, Oleg Butković, Gari Cappelli, Ivan Celjak, Radimir Čačić,  Tomislav Ćorić, Pero Ćosić, Tulio Demetlika, Ante Deur, Goran Dodig, Davor Dretar,  Nediljko Dujić, Josip Đakić, Erik Fabijanić, Mato Franković, Katica Glamuzina, Sabina Glasovac, Bojan Glavašević, Peđa Grbin,  Branko Grčić, Vinko Grgić. Goran Grlić Radman, Nikola Grmoja.

Izabrani zastupnici su i Damir Habijan, Siniša Hajdaš Dončić, Domagoj Hajduković, Zlatko Hasanbegović, Darko Horvat, Dario Hrebak, Silvano Hrelja, Mišel Jakšić, Gordan Jandroković, Robert Jankovics, Dragana Jeckov, Siniša Jenkač, Veljko Kajtazi, Božidar Kalmeta,  Mladen Karlić, Krunoslav Katičić, Ivan Kirin, Tomislav Klarić, Darko Klasić,  Anton Kliman, Željko Kolar, Zlatko Komadina, Stjepan Kovač, Andro Krstulović Opara.

U Saboru su i Ante Kujundžić, Marijan Kustić, Matko Kuzmanić, Boris Lalovac, Ermina Lekaj Prljaskaj, Željko Lenart, Marin Lerotić, Ivan Malenica, Andreja Marić, Zdravko Marić, Danijel Marušić,  Predrag Fred Matić, Vilim Matula, Tomo Medved, Ante Mihanović, Zvonko Milas,  Marin Miletić,  Boris Milošević, Anka Mrak-Taritaš, Nada Murganić, Vesna Nađ, Katarina Nemet, Romana Nikolić, Nina Obuljen Koržinek, Marina Opačak Bilić, Dalija Orešković.

Četvero Vidovića

Izabrani zastupnici su i Rajko Ostojić, Marko Pavić, Marijan Pavliček, Ivan Penava, Katarina Peović, Grozdana Perić, Marijana Petir, Božo Petrov, Andrej Plenković, Matija Posavec, Ivana Posavec Krivec, Ante Prkačin, Marijana Puljak, Darko Puljašić, Milorad Pupovac, Ivan Radić, Mario Radić, Furio Radin, Sanja Radolović, Nino Raspudić, Željko Reiner, Renata Sabljar-Dračevac, Željko Sačić, Josip Salapić, Ante Sanader.

Zastupnici ovog saziva su i Marija Selak Raspudić, Davor Ivo Stier, Anđelko Stričak, Rade Šimičević, Hrvoje Šimić, Josip Škorić, Miroslav Škoro,  Predrag Štromar, Tomislav Tomašević, Ruža Tomašić, Miro Totgergeli, Nataša Tramišak,  Zvonimir Troskot, Miroslav Tuđman, Žarko Tušek, Sanja Udović, Davorko Vidović, Franko Vidović, Radoje Vidović, Karolina Vidović Krišto, Milan Vrkljan, Vesna Vučemilović, Nikša Vukas, Ružica Vukovac, Hrvoje Zekanović i Dario Zurovec.

Njih 30-ak obnašaju ili će obnašati dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom (ministri, župani itd.) , pa će umjesto njih u Sabor, njihove zamjene.

Tko točno, utvrdit će u srijedu Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP).

Politika

Miro Bulj: Luka Gaženica nema pročistač za otpadne vode

Published

on

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj izjavio je u utorak kako je zadarska luka Gaženica predana u ruke turskom vlasniku te će ona bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.

Bulj je to, kako je priopćio Most, izjavio na konferenciji za novinare u Zadru, na kojoj su bili i Mostovi županijski vijećnik Zadarske županije Ivan Matić te gradski vijećnik Mladen Malta.
 Naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka, u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.
„Ovo je važan projekat, jer Zadar kao centar Jadrana zaslužuje ovakvu luku, ali ne i ovakvo ponašanje gdje je investicija od 1,5 milijarde kuna predana doslovno “džabe” u ruke stranom turskom vlasniku, a nema ni pročistač za otpadne vode iz brodova i kruzera koji ovdje dolaze nego oni onečišćuju more i puštaju svoje fekalije u naše more. 
 To znači, ocijenio je, da će se u idućih 20-tak godina, dokad će imati koncesiju, naše more zagaditi, Turci će zaraditi novac, a država i narod neće imati ništa. 
Nezamislivo je da nitko ne odgovara za ovo. Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici. 
Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području, upitao je i dodao kako je ovo antituristički projekat i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. 
 Smatra kako smo postali odlagalište tuđih otpada, što je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi na način kako se rješava u normalnim civiliziranim državama, rekao je i dodao kako je Most već ranije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje nadzire more i da se naš nadzor prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. 
  Naglasio je kako je od projekta koji je bio važan za razvoj Zadarske županije na kraju učinjena šteta Hrvatskoj i okolišu te Jadranu i ljudima na ovom prostoru. Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4 tisuće novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci.“ – rekao je Miro Bulj.
 Ivan Matić smatra kako je razvoj luke neminovan, te da će tu dolaziti sve više brodova pa će tako biti i sve više ispuštanja fekalija u naše more. „Izgradnja pročistača je nužna i bitno je da se to što prije napravi jer ako se ova luka bude razvijala onako kako je obećano, onda bi izgradnja pročistača trebala biti prioritet.“

Ucitavanje vijesti

Politika

Domovinski pokret: Hrvatska mora podupirati inovacije u poljoprivredi

Published

on

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac rekle su da država mora podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, upozorivši da se poljoprivredna gospodarstva bore za opstanak prepušteni sami sebi.

“Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa”, ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac na konferenciji za medije u utorak.

Dodala je da se nepovratno izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja  Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11 posto, najviše od svih članica EU. Nigdje u EU poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu, upozorila je Vukovac, dodavši da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga.

Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštivanje zakona.

Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost.

Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku. 

“Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama”, poručila je Vučemilović, dodavši da taj “ceh” skupe države na kraju plaćaju radnici i poljoprivrednici.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju, podsjetivši da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. 

Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme ovog poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste. 

“Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU”, zaključila je Vučemilović.

Ucitavanje vijesti

Politika

Grmoja: Nema ništa od Faktografa o Tedeschiju i ukradenim novcu za obranu Sinja

Published

on

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ne odustaje od svojih zacrtanih “istraživanja” … Tako je danas na svojoj Facebook stranici napisao da ga i dalje zanima što je Faktograf.hr učinio po provjeri informacija o Tedeschijevom financiranju Zaklade Solidarna gdje su, kako piše, svi ključni ljudi političke platforme “Možemo”.

Evo što kaže Grmoja:

Otvaram jutros Faktograf.hr da vidim jesu li napravili provjeru točnosti informacije o Tedeschijevom financiranju Zaklade Solidarna u kojoj su svi ključni ljudi političke platforme Možemo, a ono ništa.

Nema ništa ni o Tedeschiju i ukradenim novcu za obranu Sinja. A neki dan su bili jako brzi da dokažu kako Tedeschi nema ništa s financiranjem Možemo.

Ne znam jel ta Faktografova solidarnost s Možemo i Tedeschijem povezana s činjenicom da je novinar Faktografa Petar Vidov čest gost na tulumima Solidarne. Što vi kažete?

Otvaram jutros Faktograf.hr da vidim jesu li napravili provjeru točnosti informacije o Tedeschijevom financiranju…

Objavljuje Nikola GrmojaUtorak, 11. kolovoza 2020.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije