Uz 20. godišnjicu smrti Vlade Gotovca, izaslanstvo HSLS-a položilo vijenac

HSLS položio cvijeće na grobu Vlade Gotovca

U povodu 20. obljetnice smrti istaknutog hrvatskog pjesnika, filozofa, novinara i političara Vlade Gotovca, izaslanstvo HSLS-a položilo je u ponedjeljak vijenac i zapalilo svijeće na njegovom grobu na zagrebačkom Mirogoju.

U izaslanstvu HSLS-a koje je vodio predsjednik stranke Dario Hrebak bili su direktor HSLS-a Hrvoje Filipović Grčić i saborski zastupnik Darko Klasić.

“Vlado Gotovac bit će vječno zapamćen kao borac za slobodu hrvatskog naroda te po snažnim riječima izrečenima ispred komande 5. vojne oblasti: ‘Ja vas volim i ja se s vama ponosim. I kada bih trebao birati da li ću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt’. Ostaje vječno zapamćen u srcima članova stranke, ali i hrvatskoga naroda, za koji je živio”, istaknuli su iz HSLS-a.

Pjesnik, esejist, filozof, novinar, govornik i disident Vladimir Gotovac (Imotski, 18.9.1930.- Rim, 7.12.2000.) ostat će upamćen kao velikan hrvatske politike. Studij filozofije završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. Svoj prvi književni rad objavio je 1952. Od 1955. do uhićenja 1972. (kada je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika), Gotovac je zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Osuđen je na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava, kao i prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. Zbog intervjua Švedskoj televiziji 1977. ponovno je osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.

Godine 1990. zapošljava se na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik direktora. Kratko nakon toga, izabran je za predsjednika Matice hrvatske. Na toj dužnosti ostaje do veljače 1996., kada je izabran za predsjednika Hrvatske socijalno liberalne stranke, koje je jedan od osnivača. Nakon raskola na 7. Saboru HSLS-a osniva novu političku stranku centra – Liberalnu stranku. Na Osnivačkom saboru stranke izabran za predsjednika LS-a.