Uvodna konferencija projekta „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavčkoj županiji

U Općini Dvor održana je uvodna konferencija projekta „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavčkoj županiji“ u okviru kojeg će se realizirati dva Ugovora o bespovratnim sredstvima Europske unije financirana kroz program IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje 22. i 28. studenog 2016. potpisali su dva Ugovora o bespovratnim sredstvima u svrhu provedbe projekta razminiranja.

Projekt vrijedan 4.567.059 eura sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu u iznosu od 3.882.000 eura, a obuhvaća ukupno 3.867.463 četvorna metra minski sumnjivog područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sisačko – moslavačka županija ima 75,2 četvorna kilometra minski sumnjivog područja, koje se proteže kroz 10 gradova i općina.

Ovaj projekt obuhvaća dva zasebna projekta razminiranja na području Sisačko – moslavačke županije kojima će se razminirati šumske površine i putovi uz državnu granicu ukupne površine 3,9 četvornih kilometara.

Realizacija ovog projekta doprinijet će stvaranju preduvjeta za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s Bosnom i Hercegovinom, povećati sigurnost djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te omogućiti učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.

Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, zahvalio je Agenciji i Centru za razminiranje na brzini i sposobnosti da u vrlo kratkom roku iznađu način kako utrošiti 4 i pol milijuna eura na ove projekte razminiranja jer bi u protivnom ta sredstva bila vraćena Europskoj uniji.

Sisačko-moslavački župan, Ivo Žinić, istaknuo je kako je minski sumnjivo područje koji će se razminirati ovim projektima od velikog značaja za sigurnost stanovništva tog područja, ali i za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Osim već navedenog povećat će se sigurnost djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te omogućiti učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.

Od 1998. godine do danas Europska unija je kroz različite pretpristupne programe i Programe Unije financirala proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s 96 milijuna eura, a to financiranje nastavit će se i dalje kroz Europske strukturne i investicijske fondove.

Na konferenciji su sudjelovali i Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor; Tomislav Petrić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU); Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova.