Povezite se

Crna Kronika

Utvrđen identitet vozača kombija koji je krijumčario migrante

Objavljeno

-

Utvrđen je identitet krijumčara iz Slatine Pokupske, uhvaćena su njegova trojica pomagača, priopćila je u utorak Policijska uprava sisačko-moslavačka čiji su službenici u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz krijumčarenje nezakonitih migranata u Slatini Pokupskoj 25. kolovoza kad je život izgubila jedna ženska osoba.

Sva trojica pomagača su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke, a za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga. 

 Provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije, za koje su policijski službenici utvrdili postojanje sumnje da su 25. kolovoza  sudjelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 nezakonitih migranata.
Sumnja se, ističe PU sisačko-moslavačka, da je prvoosumnjičeni 42-godišnji srbijanski državljanin kombi vozilom njemačke registracije, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenika, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, 25. kolovoza došao na područje Gline, u blizini državne granice s BiH  gdje je na neutvrđenom mjestu u vozilo ušlo 11 nezakonitih migranata (državljani Afganistana i Irana), koji su ranije nezakonito prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Kombi se nezakonitim migrantima policija je pokušala zaustaviti u mjestu Gornje Taborište, no prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je povećao brzinu te je naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo.  

Utopila se 23-godišnja migrantica
Izlaskom iz Slatine Pokupske prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava  nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju tog puta, bez kočenja, sletio u  Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć, podsjeća PU sisačko-moslavačka.
Policajci koji su sudjelovali u potjeri ušli su u rijeku kako bi pružili pomoć nezakonitim migrantima čije živote je osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost zbog čega je 23-godišnja državljanka Afganistana smrtno stradala utapanjem. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja nezakonitih migranata preko državne granice, kao i prijevoz istih prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Također, neposredno prije počinjenja kaznenog djela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, a koje je on s namjerom pomaganja u počinjenju kaznenog djela, odmah prosljeđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.
Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju kaznenog djela prevoženja nezakonitih  migranata na način da je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korištenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove obitelji, navodi PU sisačko-moslavačka.

 Uvrđeno je da je drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke počinio kazneno djelo „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ opisano u čl. 326 st.1 Kaznenog zakona, dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom kaznenom djelu.
Sva trojica su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke. 
 

Za prvoosumnjičenim policija i dalje intenzivno traga
 Za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga, te će i protiv njega Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnijeti posebno izvješće zbog počinjenja kaznenih djela: „Teško kazneno djela protiv opće sigurnosti“ iz čl. 222 st. 2, u svezi kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ iz čl. 215. st. 1, u stjecaju sa kaznenim djelom „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. st. 1 i kaznenim djelom „Prisila prema službenoj osobi“ iz čl. 314. st.1 kaznenog zakona, navodi PU sisačko-moslavačka. 

Crna Kronika

Piloti HRZ-a u helikopteru vozili švercera oružjem, u kućama im pronađeno oružje

Published

on

Trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV,  trojica pilota prije dva su mjeseca i to u vrijeme svojih, već planiranih vojnih zadaća u njemu prevezli 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem.

”Pritom je utvrđeno da su tri djelatne vojne osobe prekršile vojnu stegu. Nije u tom helikopteru prevoženo nikakvo naoružanje”, kaže brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Kako bi mu prikrili trag, muškarca su prerušili. U vojnu bazu u Zemuniku ušao je u odori vojnog pilota. Sporni let od nešto više od sat vremena od Zadra i okolice do Velebita, utvrđeno je, ranije je bio isplaniran. Nije poznato jesu li se i gdje zaustavljali.

Brigadni general Mikić kaže da nije razgovarao s osumnjičenim pilotima. ”Jedan dio izvješća znam i, kao što sam već rekao, poduzeo sam određene korake u smislu sigurnosti i zaštite vojnih objekata”, kazao je Mikić.

Svi od reda instruktori su letenja i školuju mlađe naraštaje. ”Ovo je izolirani slučaj. To se u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu do sada nije dogodilo”, ističe Mikić.

No, nitko od njihovih nadređenih, pa ni Ministarstvo obrane, sve do danas o slučaju nije izvijestio javnost. Prva je to učinila zadarska policija koja je, neslužbeno, prije pretrage njihovih kuća imala dojavu, piše N1.

”Kod njih je pretragom doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i plovila pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla”, kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Pali su s gotovo 8000 komada raznog streljiva, ali i spremnicima većih kapaciteta nego što je zakonom dozvoljeno. Neslužbeno, dio je zaplijenjenog streljiva iz Domovinskog rata. S obzirom na količine, sumnja se da je bilo namijenjeno crnom tržištu.

”Djelatnici koji su učinili stegovni prijestup aktivno se bave, primjerice, streljaštvom. To je jedna disciplina, tako da su te njihove komunikacije prema civilnim osobama njihova osobna stvar”, kaže general Mikić.

Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru policija je podnijela kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade, ali i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Muškarac kojeg su “skrivali” u helikopteru otprije je poznat policiji. Pušten je na slobodu uz mjere opreza, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. Tužitelji su se žalili na tu odluku. Pilotima prijeti stegovni postupak pred Vojno-stegovnim sudom. ”Oni su udaljeni iz letačke službe i uskraćena su im određena materijalna prava koja su vezana za letački dodatak”, rekao je Mikić.

Ministar obrane Damir Krstičević kratko poručuje da neće tolerirati nevojničko ponašanje, a da svojim primjerom traži red i stegu. O svemu je obaviještena i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Pokaže li istraga da je bilo propusta, Predsjednica će zahtijevati oštre sankcije, uključujući i nečastan otpust. U njezinu uredu kažu da vrhova zapovjednica ne dopušta da mala skupina ljudi baca ljagu na oružani sustav.

Je li ovo bio jedini takav let i na koji su način vojni piloti bili povezali s organizatorom i glavnim dobavljačem, jesu li imali pomagače, je li vojna policija utvrdila odakle su uzeli oružje i nedostaje li u skladištima – mnogo je pitanja na koja zasad nema odgovora. Slučaj koji je loš primjer za neke buduće generacije, ne samo pilota, još se istražuje.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Policija iz Mrežnice spasila dvojicu migranata

Published

on

Policija je iz Mrežnice u utorak spasila dvojicu migranata kojima je pružena medicinska pomoć, a oni su najavili da će od Hrvatske tražiti međunarodnu zaštitu, priopćila je danas karlovačka Policijska uprava.

Nakon dojave građana da je u Mrežnici, u blizini Barilovića, jedan muškarac koji ne može izaći iz rijeke, policijski službenici, kako piše u priopćenju, žurno su upućeni u Mrežnicu, selo u općini Bariloviću, i u blizini rijeke pronašli su stranca koji je zamolio pomoć za prijatelja.

Naime, kako piše u priopćenju, rekao je policajcima da je rijeku prelazio s prijateljem koji je “zapeo na slapu”. U vodi je uočen i drugi muškarac, i to “na zahtjevnoj konfiguraciji terena” pa su za izvlačenje angažirani pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Zajedničkim angažmanom policije i HGSS-a muškarac je spašen iz rijeke te je prenesen do vozila hitne medicinske pomoći, a obojica su zbog iscrpljenosti i pothlađenosti prevezana u zdravstvenu ustanovu. 

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Na Bajakovu spriječeno krijumčarenje oko 25 kilograma marihuane

Published

on

Oko 25 kilograma marihuane skrivene u kombi vozilu pronašli su hrvatski policajci i carinici na graničnom prijelazu Bajakovu, a koju je u Hrvatsku pokušao pokušao prokrijumčariti 32-godišnji državljanin Kosova, izvijestila je u srijedu vukovarsko-srijemska policija.

Policija je navela da je na ulazu u Hrvatsku,  u ranim jutarnjim satima u utorak, kontroliran Mercedes Sprinter slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Kosova, a kao putnik u vozilu bio je 22-godišnji državljanin Kosova.

Pregledom vozila, a zatim i pretragom u preinačenim dijelovima vozila pronađeno je 23 pvc paketa u kojima je bila marihuana.

Državljani Kosova uhićeni su i nakon kriminalističkog istraživanja predani u pritvorsku jedinicu policije, uz kaznenu prijavu za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije