Povezite se

Crna Kronika

Utvrđen identitet vozača kombija koji je krijumčario migrante

Objavljeno

-

Utvrđen je identitet krijumčara iz Slatine Pokupske, uhvaćena su njegova trojica pomagača, priopćila je u utorak Policijska uprava sisačko-moslavačka čiji su službenici u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz krijumčarenje nezakonitih migranata u Slatini Pokupskoj 25. kolovoza kad je život izgubila jedna ženska osoba.

Sva trojica pomagača su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke, a za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga. 

 Provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije, za koje su policijski službenici utvrdili postojanje sumnje da su 25. kolovoza  sudjelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 nezakonitih migranata.
Sumnja se, ističe PU sisačko-moslavačka, da je prvoosumnjičeni 42-godišnji srbijanski državljanin kombi vozilom njemačke registracije, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenika, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, 25. kolovoza došao na područje Gline, u blizini državne granice s BiH  gdje je na neutvrđenom mjestu u vozilo ušlo 11 nezakonitih migranata (državljani Afganistana i Irana), koji su ranije nezakonito prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Kombi se nezakonitim migrantima policija je pokušala zaustaviti u mjestu Gornje Taborište, no prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je povećao brzinu te je naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo.  

Utopila se 23-godišnja migrantica
Izlaskom iz Slatine Pokupske prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava  nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju tog puta, bez kočenja, sletio u  Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć, podsjeća PU sisačko-moslavačka.
Policajci koji su sudjelovali u potjeri ušli su u rijeku kako bi pružili pomoć nezakonitim migrantima čije živote je osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost zbog čega je 23-godišnja državljanka Afganistana smrtno stradala utapanjem. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja nezakonitih migranata preko državne granice, kao i prijevoz istih prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Također, neposredno prije počinjenja kaznenog djela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, a koje je on s namjerom pomaganja u počinjenju kaznenog djela, odmah prosljeđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.
Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju kaznenog djela prevoženja nezakonitih  migranata na način da je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korištenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove obitelji, navodi PU sisačko-moslavačka.

 Uvrđeno je da je drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke počinio kazneno djelo „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ opisano u čl. 326 st.1 Kaznenog zakona, dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom kaznenom djelu.
Sva trojica su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke. 
 

Za prvoosumnjičenim policija i dalje intenzivno traga
 Za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga, te će i protiv njega Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnijeti posebno izvješće zbog počinjenja kaznenih djela: „Teško kazneno djela protiv opće sigurnosti“ iz čl. 222 st. 2, u svezi kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ iz čl. 215. st. 1, u stjecaju sa kaznenim djelom „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. st. 1 i kaznenim djelom „Prisila prema službenoj osobi“ iz čl. 314. st.1 kaznenog zakona, navodi PU sisačko-moslavačka. 

Crna Kronika

Uskok optužio stečajnog upravitelja, trgovačku sutkinju i suradnike

Published

on

Uskok je podigao optužnicu protiv stečajnog upravitelja Pere Hrkaća (1957.) i trgovačke sutkinje Vesne Malenice koje tereti da su s četvero suradnika stečajnim dužnicima prouzrokovali štetu od preko 45 milijuna kuna i pritom nezakonito ‘zaradili’ gotovo 13 milijuna kuna.

Osim Hrkaća i Malenice u optužnici za zločinačko udruživanje zbog gospodarskih kaznenih djela našla se i Hrkaćeva suradnica Tatjana Kušec te poduzetnici Miroslav Mitak, Milan Lučić i Josip Debić.

U optužnici podignutoj pred zagrebačkim Županijskim sudom tereti se i jedna tvrtka, izvijestio je u utorak Uskok ne navodeći imena optuženih.

Uskok tvrdi da je Hrkać, od 29. kolovoza 2008. do 15. studenoga 2017. u Zagrebu i Makarskoj, kao stečajni upravitelj više tvrtki te direktor tvrtke čiji je osnivač jedno od poduzeća u stečaju, povezao sutkinju zagrebačkog Trgovačkog suda Malenicu, svoju poslovnu tajnicu i stručnu suradnicu Kušec, Mitka kao stvarnog voditelja optužene tvrtke i još dva poduzeća te Lučića kao direktora dvije tvrtke i stvarnog voditelja poslovanja pet trgovačkih društava.

Prisvajali novac i imovinu stečajnih dužnika

Cilj im je navodno bila nezakonita zarada korištenjem imovine stečajnih dužnika za financiranje poslovanja tvrtki povezanih s njima kao i za “podmirenje njihovih privatnih potreba i s njima interesno povezanih osoba”.

U cilju realizacije plana Hrkać je suprotno svojim dužnostima, bez znanja i odobrenja vjerovnika, kontinuirano teretio imovinu stečajnih dužnika isplatama pozajmica za realizaciju projekata sa svojim suoptuženicima. Tvrtkama u stečaju Hrlač je navodno štetio i prijenosima imovine u svoju i korist svojih suoptuženika te isplatama za zakup poslovnog prostora čiji je vlasnik.

Optužnicom se Malenicu tereti da je kao sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu, zadužena za stečajne predmete, imenovala Hrkaća stečajnim upraviteljem znajući da ovlasti “neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka”, već realizacije kriminalnog plana.

Malenica sprječavala preispitivanje Hrkaćevih izvješća

Pritom je kao stečajna sutkinja i rukovodila tim stečajevima, upravljala skupštinama vjerovnika i usmjeravala odbore vjerovnika kako bi spriječila bilo kakvo preispitivanje Hrkaćevih izvješća od strane vjerovnika. Time je, tvrdi tužiteljstvo, osiguravala da Hrkać “zadrži poziciju stečajnog upravitelja i neometano upravlja imovinom stečajnih dužnika u opisane svrhe”.

Kušec je, navodno, u dogovoru s Hrkaćem izrađivala svu dokumentaciju vezanu uz isplate i prijenose imovine kojima je terećena stečajna masa tvrtki kojima je upravljao Hrkać, a također je evidentirala iznose i rokove dospijeća pojedinih obveza i izvršavala naloge za novčane prijenose na teret i u korist računa koje je odredio Hrkać. Po njegovim uputama je sačinjavala i izvješća o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase s neistinitim podacima kako bi se prikrili nedopušteni novčani tijekovi.

Nakon što su u poduzeća u kojima su Kušec i Mitak stvarni voditelji poslovanja izvršene isplate i prijenosi imovine na teret tvrtki u kojima je Hrkać stečajni upravitelj, istima su raspolagali u vlastitu korist te u korist Hrkaća i Malenice pri čemu im je pomagao i Debić kao direktor okrivljene tvrtke.

Nepotrebna zapošljavanja i ugovori o djelu

Osim toga, Hrkać je optužen i da je od 1. lipnja 2008. do studenoga 2017. u nakani da prebaci trošak obavljanja svoje djelatnosti na stečajne dužnike te pogoduje osobama s kojima ga veže poslovna, interesna i rodbinska povezanost zaključivao ugovore o radu ili djelu za koje je znao da nisu potrebni za dovršenje stečajno-upraviteljskih poslova ni za otklanjanje moguće štete za te stečajne dužnike.

“Na temelju tako zaključenih ugovora nalagao je isplate za poslove koji uopće nisu obavljeni ili koji nisu obavljeni za stečajnog dužnika već za potrebe obavljanja njegove stečajno-upraviteljske djelatnosti”, izvijestio je Uskok.

Hrkać i Malenica optuženi su i da su od svibnja 2005. do prosinca 2012. dogovorili da će Hrkać novcem jednog od stečajnih dužnika osigurati obrtna sredstva za drugog stečajnog dužnika kako bi mu omogućili prihode kojima će Malenici platiti zakup nekretnine koje je stekla na ime svog oca kao formalnog kupca.

Uskok je u optužnici predložio oduzimanje 13 milijuna protupravno pribavljene imovinske koristi.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Bjegunac iz slučaja Pauk: Predat će se policiji ali pod jednim uvjetom

Published

on

Policija i dalje ne otkriva detalje iz istrage o nestanku novca iz kuće šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i navodne iznude člana njegove obitelji.

Zasad se pouzdano zna da se u istražnom zatvoru u Šibeniku nalazi 20-godišnjak kojega se povezuje sa slučajem, a dio medija jučer je objavio informaciju da je jedna osoba u bijegu, piše N1.

Radi se o 28-godišnjem Šibenčaninu koji se javio redakciji ŠibenikINa. U mailu tvrdi da nikakve iznude nije bilo, ali i da se voljan predati policiji ako mu se omogući poligrafsko ispitivanje.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Sve optužbe za koje me se tereti temelje se isključivo na nečijim riječima, te po stručnom mišljenju mog odvjetnika, koji smatra da stvarnih materijalnih dokaza protiv mene nema, oslobađajuća presuda je neupitna.

Molim državno odvjetništvo i sud da mi omogući poligrafsko testiranje kako bi se što prije saznala istina koja bi skinula ljagu s mog imena. Također da se poligrafski ispita i član obitelji župana koji me tereti za iznudu.

Svima koji smatraju da istinu znaju i da se mora saznati ne bi smjelo smetati dokazivanje iste poligrafskim testiranjem za koje smatram da je jedini način da se išta utvrdi.

Ove teške optužbe, za koje sam neslužbeno doznao da me se tereti, su više nego dovoljne da mi unište život. Ne vidim drugog načina da optužbe opovrgnem osim odgovaranjem na pitanja sastavljena od strane stručnih osoba.

“Nije bilo nikakve iznude”

Događaj koji je doveo do ovoga je sljedeći: prije nekoliko dana kad sam se susreo s članom obitelji g. Gorana Pauka (kojem ne znam ime) kroz kratki razgovor smo došli do dogovora da bi mi on posudio određenu manju svotu novca koja mi je bila potrebna za hitno podmirenje duga trećoj strani. Ja sam mu za uzvrat kao jamstvo povrata u zalog ponudio moj motor ili automobil. On je kategorički odbio prihvatiti išta od ponuđenog. Nakon što mi je na povjerenje donio novac zamolio me da ga provozam na tom istom motoru, a nakon kratke vožnje izrazio je želju da ga naučim voziti motor na što sam ja i pristao.

Moram naglasiti da se radilo isključivo o dogovoru, te da smo se tu večer razišli prijateljski. Nikakva prisila ili iznuda nije dolazila u obzir kako sad čujem da me se optužuje.

U ovoj cijeloj priči nejasno je zašto su odbačeni ostali akteri (koji su se ranije spominjali), a kojima je član obitelji župana davao ili posuđivao novac kroz duže vremensko razdoblje. Zašto ta ista osoba, ako se radilo o iznudi, nije ranije upozorila članove svoje obitelji da ga na vrijeme zaštite, a očito je po svemu do sada navedenom u medijima imao vremena i prilika.”

Glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor nije mogla potvrditi je li 28-godišnjak osumnjičenik ili se za njim traga zbog mogućih saznanja koje ima o slučaju. Ponovila je da je kriminalistička obrada u tijeku te da nikakve informacije do zaključenja istrage ne može davati.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

ŽDO: Podignuta optužnica protiv trostrukog ubojice Filipa Zavadlava

Published

on

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv Filipa Zavadlava zbog trostrukog ubojstva koje je počinio 11. siječnja u splitskoj četvrti Veloj varoši.

Ne navodeći ime optuženoga, Županijsko državno odvjetništvo je izvijestilo da je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1995. zbog tri kaznena djela teškog ubojstva te kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i kaznenog djela nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Zavadlav ubio iz osvete, iznuđivali njega i brata

Zavadlavu se optužnicom stavlja na teret da je 11. siječnja 2020. u Splitu, prema donesenoj odluci i planu, radi bezobzirne osvete većem broju osoba iz narkomanskog kruga koje su iznuđivale, prijetile i fizički napadale njegova brata i njega osobno, na protupravan način nabavio automatsku pušku kalašnjikov s većom količinom streljiva i tako naoružen u 15,35 sati došao na predio Šperuna u Velom varošu.

“Kad su se oštećenik (1995.) kao vozač i drugi oštećenik kao suvozač (1982.), obojica iz narkomanskog kruga koji su prodavali drogu njegovom bratu i od njih iznuđivali novac, dovezli motociklom marke Yamaha, okrivljenik je, tereti ga se, u namjeri da ih usmrti prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca. Vozač motocikla (1995.) je zbog zadobivenih više strijelnih rana preminuo na mjestu događaja, dok je suvozač (1982.) zadobio strijelne rane i ozljede zbog kojih je, iako mu je pružena žurna liječnička pomoć, preminuo u Kliničkome bolničkom centru Split”, ističu iz splitskoga ŽDO-a.

Zavadlav se nakon toga udaljio prema Kamenitoj ulici i došao ispred kuće obitelji koja je poznata po prodaji narkotika i – kad nikog nije zatekao – tereti ga se da je nastavio kretanje prema Radmilovićevoj ulici, kojom je na motociklu suzukiju burgman naišao oštećenik (1995.), osoba iz istog kruga.

U namjeri da ga usmrti, ispalio je prema njemu više hitaca i zadao mu rane od kojih je na mjestu umro.

Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca na predjelu Šperuna i na predjelu Radmilovićeve ulice okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi koji su tu bili ili su prolazili.

Ispaljivanjem tih hitaca oštećen je automobil hyundai matrix u kojem su bile tri osobe i audi A3 parkiran u Radmilovićevoj ulici.

Na dvorišnim drvenim ulaznim vratima na Šperunu u Jerinoj ulici probijena je vanjska stijenka.

Okrivljenik se nakon počinjenih kaznenih djela udaljio Plinarskom ulicom prema Nazorovu prilazu i bacio pušku u kontejner za mješoviti otpad.

U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo i zbog posebno teških okolnosti u kojima je ono počinjeno (članak 123., stavak 1., točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku), navodi splitski ŽDO.

Zavadlav je nakon uhićenja premješten u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, odakle se 18. svibnja ove godine u prvom ispitivanju posredstvom videoveze branio šutnjom.

Njegov odvjetnik Branko Šerić rekao je tada da će obrana iskoristiti svoje pravo na odgovor na optužnicu nakon njezina potvrđivanja.

“Ja ću se obratiti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i tražit ću da se ovaj sudski postupak protiv Zavadlava premjesti iz Splita u neki drugi sud u Hrvatskoj radi sigurnosnih razloga”, rekao je Šerić.

Zavadlav je 11. siječnja ove godine u splitskoj četvrti Veloj varoši iz vatrenog oružja ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25).

Ucitavanje vijesti

Najčitanije