Utrka i dalje neizvjesna, no favorit je Biden

Hina/Epa

Pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u i dalje nije jasan dok se čekaju konačni rezultati u nekoliko saveznih država, no trenutno su šanse na strani demokratskog kandidata Joea Bidena koji je u govoru iskazao vjeru da će on biti novi američki predsjednik.

Ishod utrke između aktualnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa, te njegovog izazivača Bidena, bivšeg potpredsjednika u dva mandata Baracka Obame, još uvijek ovisi o rezultatima u Michiganu, Wisconsinu, Georgiji, Arizoni, Nevadi i Pennsylvaniji.

Najnoviji neslužbeni rezultati predviđaju pobjedu Bidena u Michiganu te u Wisconsinu u kojemu je Biden, prema njegovim riječima, pobijedio za 20 tisuća glasova, prenose agencije.

Bivši potpredsjednik je u govoru u srijedu objavio da je „jasno“ da će dobiti potrebnih 270 elektorskih glasova i da vjeruje da je pobjednik izbora.

S druge strane, američki predsjednik, koji je svoju pobjedu proglasio još jučer, na Twitteru se žali da je u tijeku krađa izbora navodnim manipulacijama dopisnim glasovima, ove godine poslanima u rekordnom opsegu zbog straha birača od pandemije koronovirusa koja je u SAD-u odnijela više od 230 tisuća života.

Trump se na Twitteru preuranjeno proglasio pobjednikom u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini, trima saveznim državama u kojima bi mu pobjede, uz dobivenu Nevadu u kojoj su rezultati također neizvjesni, osigurale novi mandat u Bijeloj kući.

U Pennsylvaniji i Nevadi trebat će, bez sumnje, pričekati četvrtak ili petak, zbog golemog broja još neprebrojanih glasačkih listića. U istočnoj industrijskoj saveznoj državi Trump trenutno vodi, no tek se čekaju dopisni glasovi, dok u Nevadi vodi Biden.

Trump je u valu objava na Twitteru napisao da je pobijedio i u Michiganu gdje su, tvrdi, zabilježene velike količine „tajno“ dostavljenih glasova.

Biden, koji je u puno boljoj poziciji da pobijedi na izborima, u govoru je poručio da se „svaki glas treba prebrojati“.

„Nitko nam ne smije oduzeti demokraciju“, rekao je demokrat.

„Ni sada, niti ikada“, dodao je i pozvao na jedinstvo Amerikanaca nakon izbora.

Ako Biden pobijedi čini se da će protiv sebe imati Senat s republikanskom većinom. Projekcije zasad predviđaju da će oni zadržati kontrolu u tom domu Kongresa, što će demokratu ograničiti djelovanje tijekom svog potencijalnog mandata.