Utajom poreza oštetili državni proračun za 31,6 milijuna kuna

FaH

Kriminalističko istraživanje nad dvoje osumnjičenika i pravnom osobom, policija je započela temeljem kaznene prijave Porezne uprave, Područnog ureda Vukovar, javlja N1.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek proveli su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (1974.), direktorom i odgovornom osobom trgovačkog društva iz Nuštra te računovodstvenom djelatnicom istog trgovačkog društva, hrvatskom državljankom (1963.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Kriminalističko istraživanje nad dvoje osumnjičenika i pravnom osobom, policija je započela temeljem kaznene prijave Porezne uprave, Područnog ureda Vukovar.

Policija je utvrdila osnove sumnje da su dvoje osumnjičenika od 1.9.2016. do 31.12.2017. godine kako bi trgovačkom društvu pribavili veliku imovinsku korist, prethodno se dogovorivši, Poreznoj upravi-Područnom uredu Vukovar, dali netočne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje porezne obveze. Neistinito su priznali i prijavili pravo na odbitak pretporeza za iznos od najmanje 17.467.216,76 kuna, da pri tom nisu izvršili obračun i prijavu porezne obveze u iznosu od najmanje 14.147.033,34 kuna, a sve na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Osumnjičeni direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva potaknuo je osumnjičenu računovodstvenu djelatnicu na izradu neistinite skladišne primke te da ih ona potom provede u poslovnim knjigama i evidencijama osumnjičenog trgovačkog društva na način da uporabi neistinite skladišne primke kao istinite ulazne račune. U tim skladišnim primkama osumnjičeni su neistinito naveli da je osumnjičeno trgovačko društvo kupilo od drugih društava raznu trgovačku robu ukupne vrijednosti 91.905.684,32 kuna, iako su znali da osumnjičeno trgovačko društvo robu nije kupilo niti ima namjeru kupiti istu. 

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da je osumnjičeni (1974.) potaknuo osumnjičenicu na izradu neistinitih izlaznih računa te da ih provede u poslovnim knjigama i evidencijama trgovačkog društva, na način da takve izlazne račune uporabi kao istinite. 

Osumnjičenica je u neistinitim izlaznim računima navela da osumnjičeno trgovačko društvo obavlja prodaju dobara i usluga van područja Europske unije. Na taj način su osumnjičenici, po prethodnom dogovoru i s namjerom, uporabili odredbe Zakona o porezu na dodanu vrijednost temeljem kojih je osumnjičeno trgovačko društvo oslobođeno od plaćanja poreza na dodanu vrijednost. 
Osumnjičenici su znali da do stvarne prodaje dobara i obavljanja usluga prijevoza nije došlo niti će ikada doći. Budući da neistinite izlazne račune nisu stornirali na taj su način stvorili obvezu izvršenja obračuna porezne obveze, koju nisu izvršili, u iznosu od najmanje 14.147.033,34 kuna. 

Svojim postupcima prijavljeni su počinili materijalnu štetu za Proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 31.614.250,01 kuna. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima podnijela posebno izvješće kojim je osumnjičenog direktora i odgovornu osobu u pravnoj osobi prijavila zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave. 

Osumnjičena računovodstvena djelatnica prijavljena je za pomaganje u počinjenju kaznenog djela utaje poreza ili carine te za krivotvorenje službene ili poslovne isprave. 

Također, posebnim izvješćem prijavljena je i pravna osoba, osumnjičeno trgovačko društvo, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine, priopćila je policija.