Usvojen kontroverzni zakon koji Izrael određuje kao židovsku državu

Hina/EPA

Izraelski parlament usvojio je u četvrtak nacrt zakona kojim se Izrael definira kao “državu-naciju židovskog naroda”, u okviru kojega je modificiran kontroverzni članak kojim se predviđalo osiguravanje novih lokaliteta za Židove.

Tim se tekstom usvojenim sa 62 glasa za i 55 protiv određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije arapski imao identičan status s hebrejskim, te nalaže da su “židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa”.

Premijer Benjamin Netanyahu izrazio je zadovoljstvo tim glasovanjem. “To je odlučan trenutak u povijesti izraelske države koji naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesava u mramor”, izjavio je on po završetku glasovanja.

U modificiranom tekstu se tvrdi da “država smatra kako je razvoj židovskih naselja od nacionalnog interesa te da će država poduzeti mjere za poticanje, napredovanje i služenje tom interesu.

U prethodnoj verziji nacrt zakona spominjao je mogućnost osnivanja lokaliteta isključivo namijenjenih židovima što je isključivalo arapske izraelske građane koji čine 17,5 posto ukupnog izraelskog stanovništva, većinski židovskog.

Zakon daje pravo na samoodređenje samo Židovima. (H)