Ususret Svjetskom danu kravate – festival ‘Dani kravate’ u Zagrebu

Fotografija: PRess

Ustanova Academia Cravatica, uz središnju proslavu Svjetskoga dana kravate, ove godine po prvi put organizira i festival posvećen kravati.

Festival Dani kravate, održavat će se od 14. do 18. listopada u Zagrebu, s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu, s ciljem širenja svijesti o tome da je Hrvatska – domovina kravate, a Zagreb – Prijestolnica kravate.

Festival Dani kravate započet će u subotu 14. listopada postavljanjem kravata i rubaca na četrdesetak zagrebačkih spomenika, skulptura i bisti znamenitih i povijesnih ličnosti, te će tako svoju kravatu dobiti skulpture bana Josipa Jelačića, Kralja Tomislava, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Većeslava Holjevca, Petrice Kerempuha i mnogih drugih. Svečano službeno otvaranje festivala Dani kravate održat će se u 18 sati, uz fontanu na Aveniji Vukovar, te uz spektakularan nastup bubnjarskog orkestra Počasne satnije Kravat-pukovnije i postrojavanje vojnika Kravat-pukovnije i svjetlosne projekcije na temu Grad Zagreb – Prijestolnica kravate koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala. Završnicu prvog dana festivala Dani kravate obilježit će cjelovečernji Kravata Party na Opatovini, u pivnicama Tolkiens’s House i Veliki Tolk, uz obavezni dress-code – kravatu ili rubac.

U nedjelju, 15. listopada, na Trgu sv. Marka sve građane očekuje povijesno-vojni spektakl Velika Smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kojeg predvodi Kravat-pukovnija, a u kojem će sudjelovati preko 60 pripadnika povijesnih postrojbi. Uz Kravat-pukovniju, središtem Zagreba prodefilirat će postrojbe: Počasna zaštitna bojna OS RH, Turopoljski banderij Plemenite Općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec.

U srijedu, 18. listopada, središnja proslava Svjetskog dana Kravate održat će se na Europskom trgu, na kojemu će u 17 sati biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića, uz prigodan i slavljenički program, a svemu će prethoditi Smjena straže Kravat-pukovnije na Trgu sv. Marka, kojom Kravat-pukovnija i službeno završava ovogodišnju sezonu Smjene straže.

Festivalu Dani kravate pridružit će se ove godine i zagrebački Nažigači, koji će uz svoje uniforme tijekom Festivala nositi kravate, a isto će učiniti i djelatnici Gradske čistoće u užem središtu grada uz poruku ‘Beli Zagreb grad’.

Premda terminski izvan Festivala Dani kravate, izložba Hrvati, Francuzi i kravata koja će u organizaciji Academije Cravatice biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta u Zagrebu, od 6. do 11. studenoga 2017., svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode. Tako da će se i nakon službenog završetka Festivala, u studenom, pojedine gradske aktivnosti u Zagrebu, nastaviti odvijati u ozračuju proslave Svjetskog dana kravate. Baš kao i za sam festival Dani kravate, sve aktivnosti koje će se u čast hrvatskoj kravati odvijati u Zagrebu, podržava Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.
Festival Dani kravate prvi je festival u Hrvatskoj posvećen kravati, a kao zagrebačka festivalska turistička atrakcija trebao bi, nakon ovog premijernog izdanja, postati tradicionalan.

Kravata – kao jedinstveni i danas, globalno gledano, neizostavni modni dodatak – izvorni je i autentični hrvatski doprinos globalnoj kulturi odijevanja, ali i općoj kulturi. Kravata je kroz povijest izrasla u simbol civiliziranog svijeta i u današnje vrijeme ona je univerzalni simbol čitavog niza ljudskih vrijednosti poput dostojanstva, poštovanja, samosvijesti, ljubavi, svečanosti i otmjenosti. Detaljnije o predstojećim aktivnostima ususret festivalu Dani kravate pratite na stranicama academia-cravatica.hr.