Ususret Oscarima Kinoteka prikazuje nominirane filmove

Uoči dodjele Oscara, koja će se održati u nedjelju, 25. travnja, zagrebačko kino Kinoteka donosi program s filmovima nominiranima za tu prestižnu američku filmsku nagradu.

Ovogodišnja, 93. dodjela nagrada Američke filmske akademije, posebna je s obzirom na okolnosti protekle godine. Osim što će se tradicionalno nagraditi najbolja američka i svjetska ostvarenja, pokazat će se kako je pandemija utjecala na distribuciju filmova u kinima, odnosno veliku zastupljenost uradaka plasiranih preko streaming servisa.

Iz Kinoteke ističu i da su inicijative za veću inkluzivnost urodile i jednom od najintrigantnijih i najraznolikijih selekcija u proteklih nekoliko godina.

Kinoteka će prikazati neke od ovogodišnjih najistaknutijih filmova, među kojima je i “Zemlja nomada” redateljice Chloé Zhao, koja se za Oscara natječe u šest kategorija, uključujući i one za film, režiju, scenarij i glavnu glumicu – Frances McDormand.

Za isti broj nagrada i u sličnim kategorijama natječe se obiteljska drama “Minari” redatelja Leeja Isaaca Chunga, s pet nominacija dolazi “Djevojka koja obećava”, crnohumorni triler redateljice i scenaristice Emerald Fennell, a iz Europe danska humorna drama “Još jedna runda” Thomasa Vinterberga.

Od noviteta tu su “Sjedinjene Države protiv Billie Holiday”, biografska drama Leeja Danielsa o legendarnoj jazz-pjevačici iz naslova, koja se za Oscara natječe u kategoriji najbolje glumice.

Tu je i kostimirana romantična komedija “Emma”, nova inačica književnog klasika Jane Austen, koja se za Oscara natječe u kategorijama kostima i šminke, a u naslovnoj ulozi je Anya Taylor-Joy, zvijezda Netflixove serije “Damin gambit”.

Prijenos dodjele Oscara prenosit će se na HRT-u u noći s nedjelje na ponedjeljak, dok će se u petak prije projekcije filma “Sjedinjene Države protiv Billie Holiday” u Kinoteci održati razgovora s komentatorima ovogodišnjeg prijenosa, filmskim kritičarem Boškom Piculom, modnim kritičarem Nenadom Korkutom i Marijem Kozinom, voditeljem filmskih programa Kinoteke.

I ostali programu u duhu dodjele američkih nagrada

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti.

“Kako bi ostali u duhu ovogodišnje dodjele nagrada, u sklopu Vizija gledat će se Los Angeles igra sebe, filmski esej američkog filmaša Thoma Andersena iz 2004., koji je kroz niz pažljivo odabranih inserata iz različitih hollywoodskih filmova napravio jedinstven portret tvornice snova”, najavljeno je.

Riječ je o filmu koji se često nalazi na popisima najboljih dokumentarnih filmova svih vremena, a u Kinoteci se prikazuje u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS.

Ovotjedna Matineja bit će također u znaku Oscara, prikazuje “Dušu”, animirani film Petea Doctera, o jazz glazbeniku koji se večer prije velikoga koncerta mora vratiti u život. Ovaj veliki hit studija Pixar za Oscara se natječe u tri kategorije, među ostalim i onoj za najbolji dugometražni igrani film, a u Kinoteci se prikazuje njegova sinkronizirana verzija.