Ustavni sud spasio Pravni fakultet od naplate milijunskog poreznog duga

Ustavni sud zasad je spasio Pravni fakultet u Zagrebu od naplate 25,9 milijuna kuna poreznog duga.

Šesteročlano vijeće kojim predsjeda Ingrid Antičević Marinović odgodilo je izvršenje poreznog rješenja od 21. studenoga 2018. do okončanja ustavnosudskog postupka.

Spornim rješenjem fakultetu je utvrđena i uz prijetnju ovrhom naložena uplata manje obračunatog poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada i obveznih doprinosa i to od 2013. do 2015. u ukupnom iznosu od 25,9 milijuna kuna, s kamatom do 30. lipnja 2018. godine.

Pravni fakultet podnio je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu o kojoj nije odlučeno do dana podnošenja ustavne tužbe. Iako se ustavna tužba može podnijeti tek kad je iscrpljen dopušteni pravni put, iznimno Ustavni sud može privremeno intervenirati, što je učinjeno u povodu ustavne tužbe koju je za PF potpisala odvjetnica Zdenka Koharić.

U tužbi se ističe kako je riječ o ustanovi s djelatnošću od javnog interesa, za koju bi izvršenjem poreznog rješenja nastupile teške i nepopravljive posljedice. Bio bi onemogućen rad fakulteta, piše Večernji list.

Zaposlenici bi ostali bez plaće, materijalni troškovi ne bi se mogli platiti, bilo bi onemogućeno izvođenje nastave, a fakultet ima obveze prema 7504 studenta iz lanjske akademske godine, te 1170 planiranih u aktualnoj godini. Ukupni prihodi fakulteta za 2019. su 46,5 milijuna kuna.

Fakultet ima i međunarodne projekte vrijedne 300.000 eura, ugovor s Hrvatskom zakladom za znanost od 1,5 milijuna kuna te još niz stručnih projekata pa bi ostali i bez tih prihoda zbog neizvršenja obveza prema naručiteljima.

Zbog blokade računa ne bi se mogli prijavljivati na nove projekte. Još gore od financijske štete, nesaglediva je šteta narušavanje ugleda u domaćoj i međunarodnoj zajednici, donosi Večernji list.