Ustavni sud odbacio zahtjeve GI Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

Hina

Ustavni sud objavio je jutros odluku o tužbi Građanske inicijative Narod odlučuje o referendumu o promjeni izbornog sustava. Odbacili su je. Ustavni sud odbacio je i zahtjev GI Istina o Istanbulskoj.

‘Odbacuje se zahtjev Građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” podnesen u povodu očitovanja Ministarstva uprave Republike Hrvatske’, navedeno je na stranicama Suda. Također, objavljeno je i da se odbacuje zahtjev Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer smatraju da je odluka vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” predala je žalbu Ustavnom sudu predlažući da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače iz njihove inicijative.

Na početku zasjedanja Sabora prošloga tjedna, volonteri inicijative dijelili su letke i pozvali zastupnike da omoguće građanima izlazak na referendum.