Ustanak u Srbu nazdravljali rakijom, prosvjednici im vikali četnici

Obilježavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Donjem Srbu je u nedjelju, kod spomenika “Ustanak naroda Like i Korduna”, obilježen dan ustanka u Srbu.

Zbog protuepidemijskih mjera nazočilo mu je tek nekoliko desetaka ljudi, desetak puta manje nego prethodnih godina, dok je na cesti podno spomenika dvadesetak pripadnika Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) održalo ‘kontraskup’ sa zahtjevom da se obilježavanje takvih obljetnica zabrani.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da okupljanjem u Srbu, svake godine želi se otkloniti nasljeđe “da se negiraju vrijednosti antifašizma, te da se on kriminalizira, a poštovatelji doživljavaju kao redikuli”.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da se danas slavi “ustanak protiv okupatora i onih koji uz su uz pomoć okupatora i tzv. NDH uveli teror”,  te da je “narodnooslobodilačka borba uspjela zbog jedinstva partizana pod vodstvom komunista”.

Obilježavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu/ Predstavnici A-HSP-a  sa svog su prosvjednog skupa tražili zabranu obilježavanja obljetnica “ustanka naroda Like i Korduna”

Na cesti podno spomenika, uz razgraničenje interventne policije, predstavnici A-HSP-a  sa svog su prosvjednog skupa tražili zabranu obilježavanja obljetnica “ustanka naroda Like i Korduna”, pri čemu su ustanike nazivali četnicima.

“U srpnju 1941. četnici su ušli u Brotnju, zaselak između Donjeg Lapca i Srba te su okrutno pobili sve članove šest hrvatskih obitelji Ivezić, ukupno njih 37, među kojima je bilo 12-ero djece u dobi od tri do 14 godina”, poručio je predsjednik te stranke Dražen Keleminec dodavši da su se zločini nad Hrvatima dogodili i u ostalim selima župe.