Uspjeh hrvatskih pirotehničara – s 1,8 četvorna kilometra uklonjeno 3.585 mina

Razminiranje 1,8 četvornih kilometara u minama najzagađenijem području Kotar šume, između Siska i Petrinje, gdje je pronađeno i uništeno čak 3.585 komada eksplozivnih ostataka rata, velik je uspjeh hrvatskog modela razminiranja koji je već prepoznat u svijetu.

Hrvatski pirotehničari taj su veliki uspjeh ostvarili u rekordnih 39 radnih dana, znatno prije planiranog roka. Kako je za Hinu rekao voditelj radilišta, Predrag Kušić iz tvrtke Tornado razminiranje, tome su doprinijeli dobra organizacija, zalaganje pirotehničara i povoljne vremenske prilike.

U radovima je bilo angažirano 25 kooperanata s 294 pirotehničara, koliko ih je najviše bilo u jednom danu na radilištu. Unatoč tako golemog pogona i velikog broja eksplozivnih naprava, posao je obavljen bez ijednog incidenta.

Pirotehnički nadzornik HCR-a Tomislav Roviščanec, koji je obavio probni nadzor, kaže kako je posao dobro obavljen, a nakon završnog nadzora, oko miniranog područja će biti uklonjene brojne table s upozorenjima.

Prema konačnom izvještaju, kako kaže, pronađeno je 2.748 komada protupješačkih mina, među kojima najviše PMA-2, tzv “pašteta”, ali i 27 komada najubojitijih PROM-1, 7 komada protuoklopnih mina, te 830 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, što je relativno najviše u 20 godina obavljanja poslova razminiranja. O kakvoj se količini ubojitih sredstava radi govori podatak da je prošle godine u cijeloj zemlji prilikom razminiranja pronađeno 1.700  takvih sredstava.

Na uspješnu akciju trenutačno podsjećaju tek tisuće zaostalih bijelih zastavica kojima su nakon obilaska detektorima metala označavana mjesta mogućih mina, te crvene trake kojima su omeđena polja reazminiranja.  Table s upozorenjima, najavili su Roviščanec i Kušić, uskoro će biti pomaknute prema novoj parceli, koja će se razminirati ovisno o listi prioriteta, odnosno potrebama i dotoku novca.

Razminiranje parcele, koju službeno zovu gospodarska jedinica Kotar – Stari Gaj, u cijelosti je financirano darovnicom Švicarske konfederacije u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u iznosu od gotovo 19 milijuna kuna.

Inače, upravo područje Kotar šume, koje je okruženo s više naselja, spada u minski najopasnija područja. Nigdje u Hrvatsko na tako malom prostoru nije stradalo toliko mnogo osoba.

Od 1991. do danas na tom je području bilo 49 minskih incidenata u kojima je poginulo 19 osoba, 20 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 10 lakše. Od 1. srpnja 1996. godine do danas, od mina je stradalo 27 osoba, 12 smrtno, osam ih je zadobilo teške i sedam lakše ozljede. Iz samo jedne ulice u naselju Mošćenica, koje se proteže uz Kotar šumu, u Ulici kralja Tomislava, 12 je ljudi smrtno stradalo.

Nakon uspješnog razminiranja novog polja i nastavkom radova, sigurnost mještana je osjetno povećana, pa vjeruju kako minskih incidenata više neće biti. (H)