Uslugama osječkoga Crvenoga križa na dan se koristi između 500 i 600 osoba

Hina

Uslugama osječkoga Gradskog društva Crvenoga križa (GDCK) na dan se koristi između 500 i 600 osoba, a uz svoje redovite aktivnosti to društvo sudjeluje u provedbi nekoliko EU projekata, vrijednih 12,6 milijuna kuna, istaknuto je u utorak na predstavljanju rezultata rada osječkoga Crvenog križa.

Kao jedno od najvažnijih prošlogodišnjih postignuća, ravnatelj toga društva Denis Ćosić istaknuo je na konferenciji za novinare to što je plan dobrovoljnog davanja krvi premašen više od 58 posto jer je prikupljena 13.291 doza krvi, ili 4816 više od planiranog, od čega je 11,5 posto prikupljeno od osoba koje su prvi put dale krv.
Prikupljamo 9,66 doza krvi na 100 stanovnika, a hrvatski je prosjek 4,57 doza na 100 stanovnika, rekao je Ćosić te dodao kako je prošle godine osječki Crveni križ sudjelovao u osam vježbi zaštite i spašavanja te organizirao 60 tečajeva prve pomoći za 990 polaznika.
U sklopu socijalno-humanitarnih aktivnosti prikupljeno je više od 64 tone hrane te više od četiri tone odjeće i obuće, u pučkoj kuhinji pripremljeno je više od 55 tisuća obroka, a 22 osobe su, u skladu s odlukama mjerodavnih sudova i Probacijskog ureda, odradile više od 1400 sati rada za opće dobro, rekao je Ćosić.

Uz nastavak  provedbe programa “OsnaŽENA2”, u sklopu projekta “Zaželi”, čija je svrha zaposliti 35 teže zapošljivih žena, koje će pomagati starijim osobama i osobama u nepovoljnom socijalnom položaju. Pripremat će se izgradnja višenamjenskog objekta Centra za edukaciju osječkoga Crvenog križa u Orahovici radi povećanja kvalitete provedbe programa te pripremiti nekoliko projekata, sufinanciranih iz EU fondova radi povećanja kapaciteta za pružanje socijalnih usluga, istaknuo je Ćosić.

Izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa (HCK) Robert Markt ocijenio je kako je riječ o respektabilnim pokazateljima rada osječkoga Crvenog križa, dodajući kako to društvo ne ovisi samo o proračunskim ili zakonskim sredstvima, već se potrudilo da kroz projekte sufinancirane novcem iz EU taj novac iskoristi za pomaganje najpotrebitijima na osječkom području.
Pozvao je gradsku i županijsku upravu da pomogne Crvenom križu u realizaciji tih projekata kako bi pomoć stigla do onih kojima je potrebna.

(Hina)