Uskrsne mise diljem zemlje: “Nakon koronavirusa, došao je virus rata u Ukrajini”

Kršćani slave Uskrs, svoj najveći blagdan u spomen na Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Diljem svijeta i Hrvatske služe se svete mise.
Nadbiskup metropolit splitsko-makarski mons. Marin Barišić predvodio je u nedjelju na Uskrs misno slavlje u splitskoj katedrali sv. Duje te istaknuo kako je “nakon pandemije koronavirusa, došao virus rata u Ukrajini”.

“Sa zadovoljstvom smo doživjeli vijest o izlasku iz okolnosti mjera pandemije koronavirusa. Nažalost, nadošao je drugi, virus rata i opasnost da postane još gora pandemija svjetskih razmjera”, istaknuo je mons. Barišić u propovjedi na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova.

Po njegovim riječima, svakodnevno smo zasuti neugodnim i lošim vijestima koje nam govore o nepravdama, nasiljima, stradanjima, ratovima, ubijanjima – do najnovijeg sukoba, i to na našem kontinentu, sukoba Rusije i Ukrajine.

Dodao je kako se ne smiju zaboraviti ni toliki drugi ratni sukobi u raznim sredinama naše planete.

“Ne smijemo zaboraviti ni tolike druge ratne sukobe u raznim sredinama naše planete. Kao ljude, a još više kao vjernike, sve nas to zabrinjava, plaši i rađa tjeskobe i nesigurnosti,” rekao je mons. Barišić.

Kazao je i kako proljeće zahvaća prirodu, a čovjek i društvo kao da “ostaju zarobljeni u hladnoj zimi” ljudskih odnosa i kaotičnih ratnih sukoba.

“S pravom smo očekivali proljeće života, brži i humaniji ekonomski rast, a osobito duhovno- moralni napredak čovjeka, društva i svijeta. Nažalost, doživljavamo inflaciju nade i degradaciju ljudskosti,” rekao je Barišić.

Naglasio je kako ne treba zaboraviti tri gesla s kojima se suprotstavljalo širenju covida 19, a koja sada poprimaju dublje i šire značenje, a to su: “ostanite doma” “budimo odgovorni” i “pazimo na zdravlje drugih”.

‘Ostanite doma’, po Barišićevim riječima, znači biti pri sebi, kod sebe, jer opasno je biti van sebe – tada čovjek napada i ugrožava dom i život drugih, razara domove i tjera ljude iz njihovih domova.

“Potrebno je reći agresorima da ostanu pri sebi – doma jer je ludost razarati domove i ubijati ljude”, kazao je mons. Barišić.

“Geslo ‘Ostanite doma’ vrijedi za velike i male agresore, za poznate i skrivene sukobe,” dodao je.

Tumačeći geslo “Budimo odgovorni“ mons. Barišić je rekao kako “nema slobode bez odgovornosti, nema slobode bez ljubavi”.

Za geslo ‘Pazimo na zdravlje drugih’ je istaknuo: “U pandemiji koronavirusa bilo je u pitanju zdravlje – u pandemiji opasnog virusa rata u pitanju je i sam život”.

“U životu je važno, ne samo tjelesno – fizičko zdravlje, nego i duhovno- moralno zdravlje koje je često još ugroženije”, poručio je nadbiskup Barišić u propovjedi.

Nadbiskup Hranić: Otajstvo uskrsnuća budi nadu, smisao i samopouzdanje
Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić rekao je u nedjelju kako otajstvo uskrsnuća u ljudima budi nadu, smisao i samopouzdanje i poručuje da ljudski život, svi naši životni križevi i padovi, nedaće na osobnom i društvenom planu – ipak imaju smisla.

Predvodeći središnje uskrsno eurharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla Hranić je istaknuo kako je Isusovo uskrsnuće garancija i našega uskrsnuća i da zato u ljudskom životu zadnja riječ nije smrt, nego je to radost uskrsnuća.

Poslije Isusova uskrsnuća i njegova praznoga groba, groblja i grobovi za nas više nisu mjesta na kojima ostavljamo svoje mrtve, već su otada smrt i grobovi most preko kojega se odlazi u vječni život, i mjesto gdje počinjemo konačni dijalog i zajedništvo vječnoga života s Bogom, poručio je u propovijedi nadbiskup Hranić.

Istaknuo je i kako “vjerovati u uskrsnuće, znači gledati dalje od poteškoća i groba”, a da nam vjera u uskrsnuće daje snage za nadilaženje prizemne logike, u kojoj obično tražimo ono što je nama osobno korisnije, lakše, unosnije i bolje.

“Vjera u uskrsnuće daje nam snagu za čestitost, poštenje, istinoljubivost, pravičnost solidarnost, i dobrotu, makar nam se to neće vratiti. Vjera u uskrsnuće me potiče da praštam i da budem veći od tuđe slabosti, i da nikada na vraćam jednakom mjerom, i da nikada ne uzimam sud u svoje ruke, nego da ga uvijek s povjerenjem prepuštam Bogu”, istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup.

Nadbiskup Vukšić: Uskrs obilježavati kao blagdan nade i mira
Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić pozvao je u nedjelju vjernike da Uskrs obilježavaju kao blagdan nade koji trajno podsjeća na pobjedu života nad smrću.

Predvodeći uskrsno euharistijsko slavlje u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova vrhbosanski je nadbiskup u svojoj propovijedi podsjetio kako je Uskrs svetkovina kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju Isusova ukrsnuća.

Svojim je uskrsnućem Krist osnažio vjeru da za njim slijedi i uskrsnuće drugih pa je tako Uskrs postao blagdanom nade za sve plemenite i dobre ljude pa i za one loše koji će naći načina odvratiti se od svog zla puta, kazao je nadbiskup Vukšić.