Uskoro počinje škola, a nema udžbenika za ‘Školu za život’

foto HINA/ Daniel KASAP

“Reforma ulazi u škole bez obzira na različite izazove koje imamo. Ne dam se ucjenjivati, a sigurno učitelji ni učenici neće biti taoci bilo kakvih ucjena. Imamo i rezervni plan”,komentirala je ministrica Blaženka Divjak probleme oko isporuke udžbenika za ‘Školu za život’.

Poručila je to ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon što su u javnost stigle informacije pojedinih nakladnika kako udžbenici za eksperimentalni program kurikularne reforme neće dočekati učenike na početku školske godine. Ministrica navodi kako je u tijeku pregovarački postupak s nakladnicima.

Vjerujem da ćemo sve osigurati tako da se normalno krene u školsku godinu”, poručila je ministrica Divjak, prenose 24 sata.

Nije odgovorila na pitanje kako je ucjenjuju no podsjetila je kako je natječaj za udžbenike raspisan u skladu sa zakonom te da su na zahtjev nakladnika dvaput produljili rokove za doradu materijala.

Podsjetimo, prvi rok za predaju udžbenika bio je 1. svibnja, a potom je produljen na 1. lipnja. Materijali za udžbenike, kako neslužbeno saznajemo, predavali su se cijelo ljeto. Ipak, doznajemo da je većina otišla u tisak, te će biti spremni u prvih nekoliko dana nastave, što ipak nije sigurno za digitalne sadržaje.

“Sigurna sam da je bilo dovoljno vremena, da je suradnja bila dobra, no sada u pregovaračkom postupku različite interesne skupine koriste različite alate”, rekla je.


Unatoč najavama nakladnika ministrica Divjak vjeruje kako će njihovi udžbenici na vrijeme biti u školama.