Uskoro novi društveni dom u Maloj Gorici

Izvor: Radio Banovina

Društveni dom u Maloj Gorici na petrinjskom području pretrpio je velika oštećenja nakon potresa te je zbog opasnosti koju je predstavljao uklonjen.

Malogoričani bi, međutim, vrlo brzo trebali dobiti novi i veći društveni dom koji će u prizemlju imati društvenu dvoranu te prodavaonicu i garažu DVD-a, dok će na katu biti dva ureda s prostorom za sastanke i čajnom kuhinjom. Direktor austrijske tvrtke za projektiranje i izgradnju Isospan Herbert Schilcher uručio je gradonačelniku Grada Petrinje Darinku Dumboviću pismo namjere o izgradnji novog društvenog doma u Maloj Gorici. Gradonačelnik je sa zahvalom prihvatio Pismo te istaknuo važnost protupotresne gradnje, ali i adekvatnih prostora za društveni život te službe poput vatrogasaca koje nam u svim nepogodama prve pružaju pomoć:

„Firma Isospan je poznata austrijska firma i mi smo u nekoliko susreta stvorili dobre ideje, dobre komunikacije i one vrijednosti koje pokazuju kako moramo imati sposobnost vratiti život i opstanak stanovništva na ovom području koje je trajno bilo i ostalo zapostavljeno. Ono što je ostalo I što smo imali se na neki način devastiralo, srušilo u katastrofi i u ovom snažnom potresu. Zahvaljujem se partnerima iz Austrije koji su danas ovdje, koji će nam predati Pismo namjere o gradnji objekta koji će imati u svome projektu prije svega društveni život, društvenu vrijednost, a to su ljudi, vatrogasci, koji nam uvijek pomažu, koji su imali ogromnu ulogu i u ovoj katastrofi i za to im veliko hvala. Ovaj objekt je nekada imao 220 m², sada će imati 350 m² i to smo nekako usuglasili da napravimo ono što je jako važno – sigurnost tla. Tlo ovdje još uvijek podrhtava i moramo biti ozbiljni prema gradnji, moramo imati protupotresnu gradnju koja će dati ono što je najvažnije: sigurnost objekata i svega onoga što se danas sutra bude odvijalo u društvenom životu. Napravljena su geotehnička istraživanja i utvrđeni su određeni problemi i mislim da je to jedna snažan poruka gdje moramo kod budućih građevina iskomunicirati prije svega struku. Grad Petrinja će ovdje sufinancirati do 500 tisuća kuna istraživačke radove ali i gradnju temelja. Nadam se da ćemo u roku 14 dana napraviti temelje.“

Izvor: Radio Banovina

Herbert Schilcher je istaknuo dugu tradiciju tvrtke u proizvodnji protupotresnih građevinskih materijala te iskustvo u poslijepotresnoj obnovi budući je tvrtka dosta gradila u drugim potresnim zonama poput Italije.

Koordinator za geotehnička istraživanja na potresom pogođenom području Davor Ljubičić je uručio pročelnici Upravnog odbora za financije i nabavu Grada Petrinje Ivani Kordić geotehnički elaborat koji je produkt opsežnih geoistražnih radova nakon potresa koje je izvodio Zavod za geotehniku zagrebačkog Građevinskog fakulteta. Kako je napomenuo, grad Petrinja pretrpio je velika oštećenja tla nakon potresa, a ovaj elaborat pokazao je da je došlo do sloma tla na predmetnoj mikropoziciji u Maloj Gorici. Da bi se tlo dovelo u stanje nosivosti, a novi objekt bio na zdravim temeljima te dugotrajan i stabilan u slučaju ponovne trešnje, potrebno je raditi intervenciju u samome tlu, objasnio je Ljubičić. Dodao je kako bi stabilizacija tla na lokaciji trebala biti završena krajem idućeg tjedna.

Nacionalno/Radio Banovina