USKOK u akciji: Korumpirani carinici, među njima i šef zagrebačke carine, utajili su čak pola milijuna kuna

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Samostalnim sektorom za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, Carinskom upravom Ministarstva financija i policijskim službenicima Republike Slovenije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 12 osoba, državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Naime, sumnja se u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, davanja mita, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Nadalje, sumnja se da su od 2015. do srpnja 2017., u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, obavljanjem djelatnosti trgovine vozilima i pružanja usluga zastupanja u carinskom postupku prilikom unosa vozila kupljenih u drugima državama članicama EU u RH, osnovali fiktivna trgovačka društva na području Zagreba i Republike Slovenije.

Predstojnika zagrebačkog Područnog carinskog ureda i drugookrivljenog terete da su od listopada 2015. do srpnja 2017. u Zagrebu te na području Slovenije i Austrije povezali ostale osumnjičenike.

Putem tih društava su izdavali fiktivne račune kupcima vozila s prikazanom primjenom posebnog oporezivanja marže, a za što su pribavljali i fiktivne račune trgovačkog društva s područja Republike Austrije, a koje račune su prilagali nadležnim carinskim uredima prilikom postupka obračuna i plaćanja posebnog poreza na motorna vozila.

Time su omogućili izbjegavanje daljnjeg postupka oporezivanja u RH, odnosno plaćanje posebnog poreza na stjecanje motornih vozila u vrijednosti od 5 posto porezne osnovice sukladno članku 26. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila od strane krajnjeg kupca vozila, kao i izbjegavanje plaćanja dužnih iznosa poreza na dodanu vrijednost u korist Državnog proračuna RH.

Tako je oštećen državni proračun u iznosu od najmanje 660.506,57 kn, a osumnjičeni su sebi pribavili korist u za sada neutvrđenom iznosu.

Protiv 12 osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava, a osobe su dovedene pritvorskom nadzorniku.