USKOK: Provođenje istrage protiv petero okrivljenika

Foto: HINA

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i PU zadarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1966., 1971., 1979., 1942., 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

‘Osnovano se sumnja da je I. okr., kao načelnik Općine Škabrnja, od 9. listopada 2006. do 1. prosinca 2008., na traženje i u dogovoru s II. okr. direktoricom jednog trgovačkog društva, u namjeri da tom društvu pribavi znatnu imovinsku korist, nakon što su 13. listopada 2006. zaključili Ugovor o izgradnji pješačke staze na području Općine Škabrnja, naložio plaćanje računa koje je, sukladno dogovoru, u ime društva ispostavila II. okr. iako su oboje znali da svi fakturirani radovi stvarno nisu izvedeni.

U cilju realizacije navedenog IV. okr. je, kao nadzorni inženjer, u građevinskoj knjizi iskazao znatno veću vrijednost radova od stvarno izvedenih, dok je društvo II. okr. radove koje stvarno nije izvelo iskazalo kao izvedene u privremenim i okončanoj situaciji koje su ovjerili I., II. i IV. okr., nakon čega je društvo II. okr. Općini Škabrnja neosnovano ispostavilo račune u ukupnom iznosu od 231.563,88 kuna, plaćanjem kojih su društvu II. okr, na štetu Općine Škabrnja, pribavili nepripadnu imovinsku korist.

Nadalje, I. okr. je, od 18. rujna 2008. do 1. travnja 2009., na traženje i u dogovoru s III. okr., poslovođom jednog trgovačkog društva, u namjeri da tom društvu pribavi znatnu imovinsku korist, a nakon što su 29. rujna 2008. zaključili ugovor o izgradnji još jedne pješačke staze u Općini Škabrnja, naložio plaćanje računa koje je ispostavila III. okr. iako su oboje znali da svi fakturirani radovi stvarno nisu izvedeni. Nakon što je IV. okr. u građevinskoj knjizi iskazao znatno veću vrijednost radova od stvarno izvedenih, društvo je radove koje stvarno nije izvelo iskazalo kao izvedene u privremenim i okončanoj situaciji koje su ovjerili I., III. i IV. okr. nakon čega je društvo Općini Škabrnja neosnovano ispostavilo račune u ukupnom iznosu od 342.436,49 kuna, plaćanjem kojih su navedenom društvu, na štetu Općine Škabrnja, pribavili nepripadnu imovinsku korist.

Osim navedenog, I. okr. je, od 17. siječnja 2008. do 24. ožujka 2009., u namjeri da sebi i drugima pribavi nepripadnu korist, u više navrata sačinjavao putne naloge koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom Općine, u kojima je neistinito navodio da se radi o službenim putovanjima, o čemu nije sačinjavao izvješća o putovanju svjestan da se nije radilo o službenim već o privatnim putovanjima na koja je vodio i osobe koje nisu zaposlenici Općine. Potom je nalagao da mu se isplate dnevnice i plate računi za gorivo, hotelski smještaj i hranu koji su plaćeni poslovnim karticama Općine za njega i druge osobe, te je kupovao odjeću i kožnu galanteriju na račun Općine. Na opisani način okrivljenik je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 58.107,23 kune, drugim osobama u iznosu od 7.572,78 kuna, čime je Općinu Škabrnja oštetio za 65.680,01 kunu.

Nadalje, I. okr. je, od 12. lipnja 2013. do 25. rujna 2017., poslovnom karticom Općine i virmanima s računa podizao novac koji je koristio za svoje potrebe. Također je poslovnom karticom Općine u više navrata plaćao privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima, trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, benzinskim postajama i drugim prodajnim mjestima čime je, na štetu Općine Škabrnja, pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 637.502,94 kune.

Osim navedenog, V. okr. je, kao zamjenica načelnika Općine, od 9. siječnja 2015. do 20. siječnja 2017., s računa Općine u više navrata virmanima podigla najmanje 172.545,32 kune, koji iznos je koristila za svoje potrebe čime je, na štetu Općine Škabrnja, za navedeni iznos sebi pribavila nepripadnu imovinsku korist’, priopćava USKOK..