Uskok proširio prošlogodišnju istragu za porezne prijevare

Zbog sumnje da su neosnovanim umanjenjem obveza PDV-a pribavili protupravnu imovinsku korist i oštetili državni proračun za najmanje 6,16 milijuna kuna Uskok je u srijedu donio rješenje o proširenju istrage protiv 17 osumnjičenika, koje se tereti za kaznena djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u tim djelima.

Istraga je 12. travnja prošle godine pokrenuta protiv 15. osumnjičenika, među kojima je prema tada neslužbenim informacijama, prvokrivljeni bio poduzetnik Aleksandar Vukičević, a koje je Uskok tada osumnjičio da su umanjivanjem obveza s osnova PDV-a državni proračun oštetili za više od 34 milijuna kuna.

Na temelju dosadašnje istrage Uskok sumnja da je prvokrivljeni kao odgovorna osoba jednog društva, od siječnja 2015. do travnja 2017. godine, s još trojicom okrivljenika dogovorio da će potrebe njihovih poslovnih subjekata nabaviti robu “na crno“ te da će neistinito prikazati nabavu robe, angažirajući navodne dobavljače robe, uz izdavanje nevjerodostojnih računa s posebno iskazanim PDV-om.

Okrivljenike Uskok tereti da su u plaćenim računima, u ukupnom iznosu od oko 27 milijuna kuna, neosnovano iskazali pretporez i time umanjili obveze plaćanja PDV-a., a prvokrivljenika da je, nakon uplate navedenih iznosa, na temelju fiktivnih faktura osigurao daljnji transfere i gotovinsko podizanje novca.

Prvokrivljenika se proširenjem istrage dodatno tereti da je, s još trojicom osumnjičenika, za jedno društvo nabavljao poljoprivrednu robu “na crno“, koju je potom prodavao raznim kupcima, a u poslovnim knjigama toga društva neistinito prikazivao da je roba nabavljena od drugog društva. Tako je knjiženjem računa neosnovano iskazan pretporez njegovom društvu i time umanjena obveza PDV-a.

S obzirom da ih se proširenjem istrage tereti za protupravno stečenu korist i štetu državnom proračunu od 6,16 milijuna kuna Uskok je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja nezakonito stečene imovinske koristi.