Uskok podigao drugu optužnicu protiv Mamića

Foto: FB

Uskok je podigao drugu optužnicu protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića zbog izvlačenja novca iz Dinama, a kao i u prvom slučaju optužnica je podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku.

Osim Zdravka Mamića, Uskok je ovom optužnicom obuhvatio i njegova sina Marija te brata Zdravka, Dinamova čelnika Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkija Vuksana.

Izvlačenje novca od transfera igrača i u ovom je slučaju navodno otkrio sektor za porezne prijevare Ministarstva financija, tzv. porezni Uskok. Mamića se tereti da je ostale organizirao u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko sumnjivih inozemnih tvrtki izvukli novac iz zagrebačkog nogometnog kluba.

Uskok u optužnici navodi da je Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne tvrtke su zatim ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj način na štetu GNK Dinamo “na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 144 milijuna kuna”. Uz navedeno, GNK Dinamo neosnovano je obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,350 milijuna eura, odnosno gotovo 56 milijuna kuna, ističe Uskok.