USKOK otvorio istragu protiv HDZ-ovog zadarskog župana: Iskoristio je položaj da ne plati vez za brod

Izvor: Zadarska županija

Božidara Longina sada se tereti za trgovanje utjecajem, odnosno iskorištavanje vlastitog položaja kako bi se izvukao od plaćanja pristojbe u luci na otoku Istu.

USKOK je otvorio istragu protiv zadarskog župana Božidara Longina (HDZ) zbog sumnje da je trgovao svojim utjecajem. Riječ je o slučaju što ga je prijavio oporbeni vijećnik Marko Pupić Bakrač jer Longin nije platio vez na otoku Istu.

Tamo je Longin 9. rujna ove godine pristao svojim plovilom, no vez, sumnja se, nije platio, već je iskoristio funkciju župana Zadarske županije, a time i ovlaštenog predstavnika Zadarske županije kao osnivača Županijske lučke uprave Zadar. Osigurao si je tako, navodi USKOK, besplatno korištenje veza u Luci za brodicu kojom je tom prilikom upravljao.

Nije platio račun

Longin je vez, kako je do sada utvrđeno, koristio dva dana, a lučki redar mu je za to izdao račun u iznosu od 48,60 eura.

Umjesto da podmiri korištenje veza, Longin je redara pitao “Zašto ti meni naplaćuješ?”, na što mu je ovaj odgovorio da ne naplaćuje samo njemu nego svima koji koriste vez te da za svoj rad odgovara ravnatelju Županijske lučke uprave.

Longin se nakon toga nije zaustavio već je, navodi USKOK u rješenju o otvaranju istrage, redaru poručio da je on šef njegovom ravnatelju nakon čega je tražio od redara da račun stornira.

Zbog autoriteta što ga Longin ima kao župan Zadarske županije i predstavnik osnivača Županijske lučke uprave, lučki redar je račun stornirao. Vijećnik Pupić Bakrač ranije je u svojim istupima opisao da se radi o brodu “Sika” kojim je župan boravio na otoku Istu u društvu članova svoje obitelji.