USKOK optužio desetoricu na čelu sa Zvonimirom Šostarom

USKOK je podignuo optužnicu protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara i devetero njegovih suosumnjičenika koje tereti da su Grad Zagreb oštetili za gotovo 40 mil. kn fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana tzv. suhim ledom.

USKOK navodi inicijale optuženih – Z. Š. (1956.), M. L. (1960.), D. LJ. (1965.), G. Ž. (1961.), J. V. (1964.), M. G. (1973.), M. D. (1971.), Š. I. (1963.), R. LJ. (1991.) i G. LJ. (1968.).

U optužnici je zatraženo da se od svih okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist. Predloženo je i da se na Šostara primijeni tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na čak 10,6 mil. kn.

Optužena je i nekadašnja Šostarova suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava.

Nakon pokretanja istrage lani u travnju njih četvero završilo je u istražnom zatvoru, zajedno s osumnjičenim Mladenom Gojkovićem i Muhamedom Demirovićem, a svima je omogućena obrana sa slobode uz polaganje jamčevine.

Sumnja se da je Šostar od početka 2006. do kolovoza 2013. odobravao neosnovana plaćanja tvrtki čiji su vlasnici Ljubić i Žonja, iako je znao da čišćenje metodom tzv. suhog leda neće biti izvršena.

Šostarova suradnica Lončar je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom suhog leda.

Dokumentaciju je i potpisivala, potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima, u iznosu od preko 52 mil. kn, i izvršene iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 13,4 mil. kn, tvrdi Uskok.
Kada su neistiniti računi isplaćeni Zagreb je oštećen za najmanje 38,9 mil. kn.