Uskok odgovara Grmoji: Odbačaj prijave nije rezultat ničijeg pritiska

Hina

Uskok je u srijedu, odgovarajući na prozivke Mostovog saborskog zastupnika Nikole Grmoje da je premijer Andrej Planković utjecao na odbacivanje prijave oko navodne afere u Ministarstvu vanjskih poslova, priopćio da odbačaj prijave “nije rezultat ničijeg pritiska”.

“Rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za navodne nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o kojem je ponovno svoje neutemeljeno mišljenje izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru, nije posljedica ničijeg pritiska niti utjecaja već je utemeljeno isključivo na rezultatima provedenih izvida, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, što je detaljno i obrazloženo”, objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

“To što isti zastupnik u Hrvatskom saboru nema uvid u spis posljedica je propisanih zakonskih i poslovničkih odredbi što mu je vrlo dobro poznato”, dodaje Uskok.

Podsjećaju da je Uskok, postupajući po kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja, proveo izvide tijekom kojih je pribavio sve relevantne podatke i cjelokupnu dokumentaciju.

“Provedenim izvidima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela, kao niti bilo kojeg drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja”, kažu u Uskoku.

Dodaju da je “sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, rješenje dostavljeno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uvid u predmetni spis nije omogućen osobama koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva na to nemaju pravo, pa tako, kao što smo već naveli, ni zastupniku u Hrvatskom saboru”, ističe Uskok.

Navode i da je Grmoja, ne spominjući ga poimence, dosad višekratno ponovio te i nadalje ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na rad Uskoka, a potom i DORH-a, “namjerno diskreditirajući postupanje provedeno na odredbama relevantnih zakona i odluku donesenu na temelju tih zakona”.

Grmoja je, gostujući na televiziji N1 u srijedu prozvao premijera Plenkovića da je utjecao na odbacivanje prijave o navodnim nezakonitostima u vezi razmještanja diplomatskog osoblja, na koje je ukazao ‘zviždač’ koji je u međuvremenu otpušten iz državne službe.

(Hina)