USKOK istražuje aferu Cijepise?

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Policijski službenici PN USKOK-a početkom ove godine počeli su izvide nad nekim ugovorima i poslovima sklopljenim između Ministarstva zdravstva s tvrtkama IN2 i Cuspis, čiji je osnivač i direktor Vinko Kojundžić radio platformu cijepise.zdravlje.hr, na kojoj građani prilikom prijave često imaju problema.

Ta platforma izazvala je interes portala Telegram koji je u više navrata pokušavao od Ministarstva dobiti odgovor na pitanje tko je autor spomenute platforme, ali im nisu odgovarali. U konačnici su to u četvrtak sami otkrili nakon čega je osnivač i direktor tvrtke Cuspis Kojundžić priznao da je autor spomenute platforme od koje su se, pak, u petak ogradili iz tvrtke IN2 i Ericsson Nikola Tesla, unatoč tome što je ministar Vili Beroš ujutro kazao da su i te dvije kompanije radile na toj platformi, piše Jutarnji, kojem iz Ministarstva nisu odgovorili na pitanje o policijskim izvidima, a nije im odgovorio ni Kojundžić.

Kako pišu, neslužbeno doznaju da su policijski službenici postupili temeljem zahtjeva Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i od Ministarstva zdravstva navodno zatražili “cjelokupnu dokumentaciju vezanu za šest postupaka javne nabave naručitelja Ministarstvo zdravstva”.

Strateški partner
Riječ je, neslužbeno doznaje Jutarnji, o šest ugovora, među kojima su: “Usluge osnovnog i adaptivnog održavanja Aplikativnog dijela sustava e-Liste čekanja, e-Naručivanja te modula e-Prioritetno naručivanje, Središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina u razdoblju od tri godine od sklapanja ugovora o nabavi”, te ugovor “Povezivanje zdravstvenih ustanova sa sustavom eCEZDLIH i eCIJEPIH”…

“IN2 je dugogodišnji strateški partner Ministarstva u razvoju Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH), zadužen za izgradnju i održavanje središnjeg sustava eNaručivanje koji uključuje e-Liste čekanja, e-Naručivanje, e-Prioritetno naručivanje, Središnji kalendar za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnji kalendar za praćenje slobodnih termina.

Na temelju postojećeg ugovora za održavanje i nadogradnju ovog sustava, IN2 je zadužen za njegovu prilagodbu potrebama procesa naručivanja građana na cijepljenje protiv bolesti covid-19. Sama stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje. Svoju ulogu u ovom složenom projektu IN2 obavlja u skladu sa svim postojećim ugovorima s naručiteljem, transparentno i profesionalno”, odgovorili su iz te tvrtke.

Jutarnji list je, naime, došao u petak u posjed jednog od ugovora između Ministarstva i zajednica ponuditelja predvođene tvrtkom Cuspis, gdje stoji da su “Ugovor za nabavu usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH i eCIJEPIH” potpisali 9. prosinca 2020. godine Maja Smolčić, direktorica iz tvrtke Cuspis te ministar zdravstva Vili Beroš.

Posao je to u vrijednosti od 5,2 milijuna kuna, kako je vidljivo iz tog ugovora broj 93/20, a koji je sklopila zajednica ponuditelja tvrtki Cuspis, IN2 i In-Con. Tu zajednicu je prilikom potpisivanja konkretnog ugovora zastupala baš direktorica Smolčić iz tvrtke Cuspis Vinka Kojundžića.

Osim tog ugovora, Jutarnji list je i u posjedu dokumenta naslovljenog “Prijedlog za promjenom” koji Vinko Kojundžić, direktor i osnivač tvrtke Cuspis, u prosincu 2020. šalje ministru Berošu te u tom prijedlogu definiraju da je “potrebno popisati i analizirati prijedloge za izmjenu/doradu funkcionalnosti unutar projekta eCEZDLIH i centralnog e-Cijepnog kartona” te u tom dokumentu definiraju kako će kojoj tvrtki fakturirati radne sate.

“Poštovani gospodine ministre, sukladno članku… u Analizi zahtjeva za promjenom su navedeni prijedlozi za zahtjeve za promjenom te su definirani radni sati i vrsta aktivnosti zaposlenika…”, navodi se u dopisu koji potpisuje Vinko Kojundžić.

Nacionalno/N1.