US Open: Čilić izborio drugo kolo

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić prvi je od hrvatskih tenisača izašao na terene US Opena, turnira kojeg je osvojio 2014. godine. Čilić je dobro startao, u prvom kolu je, doduše uz više problema nego što se očekivalo, sa 6:4, 6:3, 3:6 i 6:3 svladao Tennysa Sandgrena nakon dva sata i 47 minuta igre.

Dvadesetšetsogodišnji Sandgren neočekivano je postao Marinov suparnik kasnim odustajanjem Andyja Murrayja, što je pomaknulo hrvatskog tenisača u ždrijebu i umjesto na za njega jako neugodnog Gillesa Simona usmjerilo ga na Amerikanca.

No u dvoboju protiv 26-godišnjeg debitanta na US Openu primjetno je bilo kako Čilić nije u natjecateljskoj formi, te je do pobjede došao mnogo teže od očekivanog. O tome kako je imao sreće što je igrao protiv nedoraslog suparnika najbolje govori i podatak da je napravio čak 57 neprisiljenih pogrešaka.

Čilić je jako dobro ušao u dvoboj, služio ga je početni udarac, a stalno je i prijetio breakom. U drugom gemu dvoboja nije iskoristio break-loptu, no ipak je oduzeo servis suparniku za prednost od 3:1, a kod rezultata 4:1 imao i 15:40, no nije pogodio forhend za vodstvo od 5:1. Zatim se set počeo komplicirati, Čilić je vrlo loše servirao u gemu kod svoje prednosti od 5:3 i Sandgren je uspio vratiti break. Ipak, Međugorac je odmah u sljedećoj igri još jednom oduzeo servis Sandgrenu i stigao do prvog seta.

Drugi je set krenuo loše, Čilić je izgubio servis u prvoj igri, a odmah potom je vratio zaostatak bez izgubljenog poena. Novim breakom za 3:1 Hrvat je stigao do prednosti i u drugom setu te je zadržao do kraja te dionice igre.

Nažalost, i treći je set započeo loše, Čilić je odmah na početku izgubio servis, no ovaj se put nije uspio vratiti. Sandgren je imao velikih problema zadržati svoj početni udarac nakon oduzetog servisa, ali naš igrač nije stigao niti do break-lopte. Amerikanac se stisnuo kada je servirao za set, nije iskoristio 40:15, a zatim je bio suočen s dvije break-lopte, no Čilić je olako promašio retern nakon drugog servisa i ispustio priliku za povratak u treći set. Potom je Sandgren iskoristio treću set-loptu odličnim servisom.

Dvoboj se mogao dodatno zakomplicirati početkom četvrtog seta, kod rezultata 1:1 Čilić je morao asom spašavati break-loptu. Kasnije se ipak stabilizirao na svom početnom udarcu, a kod svoje prednosti od 4:3 u gemu koji je trajao više od 10 minuta uspio je iskoristiti četvrtu priliku za oduzimanje servisa, kojom je stigao do servisa za meč. Pobjednik US Opena otprije tri godine taj je zadatak obavio bez izgubljenog poena.

Sljedeći Čilićev suparnik bit će Nijemac Florian Mayer. Čilić i Mayer dosad su se sretali pet puta, omjer pobjeda je 3-2 za našeg igrača koji je dobio i sva tri posljednja dvoboja, uključujući i onaj u drugom kolu ovogodišnjeg Wimbledona.