Uručene najviše državne nagrade na području sporta “Franjo Bučar”

foto HINA/ Daniel KASAP

Najviše državne nagrade na području sporta “Franjo Bučar”, kao nagradu za životno djelo u 2017., dobili su Zdenko Zorko, Zina Urlić te posmrtno Zdravko Hebel.

Dobitnici godišnjih nagrada su Deni Lušić, Dina Levačić, Edi Stipić, Edo Pezzi, Igor Boraska, Ivica Tucak, Jozo Jakelić, Luka Lončar, Ratko Kovačić, Tihomir Franković, Valentina Pereglin i Vlado Lisjak.

Nagrada koju Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj nazvana je po ocu našeg olimpizma, a po prvi put je u subotu uručena u zgradi Hrvatskog sabora na dan rođenja Franje Bučara (1866.) kao priznanje za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće.

Zdenko Zorko (67) – dugogodišnji je rukometni trener koji je u igračkoj karijeri kao vratar osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. Bio je trener vratara hrvatske muške seniorske reprezentacije s kojom je osvojio zlatna odličja na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i u Ateni 2004., kao i broncu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. te naslov svjetskih prvaka u Portugalu 2003. Dobitnik je Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” 2012.

Zina Urlić (63) – igračica, trenerica i odbojkaška djelatnica iz Dubrovnika koja je dala veliki doprinos u širenju i podizanju kvalitete toga sporta na lokalnoj i nacionalnoj razini. Bila je trenerica i izbornica nekoliko generacija juniorskih reprezentacija te direktorica odbojkašica Dubrovačke banke kada su 1998. bile prvakinje Europe. Dobitnica je Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” 2001.

Zdravko Hebel (74) – preminuo je u kolovozu ove godine, a imao je iznimno bogatu vratarsku, dužnosničku i znanstvenu karijeru. Bio je član vaterpolske reprezentacije koja je osvojila zlatno odličje na OI-ju u Ciudad de Mexicu 1968. Kao vratar zagrebačke Mladosti osvojio je četiri Kupa europskih prvaka te Kupa pobjednika kupova i Superkupa. U dva navrata je bio i predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, a od 2000. do 2002. obnašao je i dužnost predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.

Dobitnici godišnjih nagrada:

Deni Lušić (vaterpolo) – jedini splitski sportaš s dva olimpijska zlata (1984. i 1988.);

Dina Levačić (daljinsko plivanje) – prva Hrvatica koja je preplivala La Manche (2017);

Edi Stipić (kondicijski trener) – radio s jedriličarima Fantelom i Marenićem;

Edo Pezzi (sportski novinar) – poznati radio reporter iz Splita;

Igor Boraska (veslanje) – osvajač bronce na OI-ju u Sydneyu 2000.;

Ivica Tucak (vaterpolo) – izbornik vaterpolske reprezentacije koja je ove godine na SP-u u Budimpešti osvojila zlatnu medalju;

Luka Lončar (vaterpolo) – centar reprezentacije;

Jozo Jakelić (jedrenje) – trener Arapova, Kuzmanića, Stipanovića…

Ratko Kovačić (paraolimpizam) – dugogodišnji predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora;

Tihomir Franković (veslanje) – osvajač bronce na OI-ju u Sydneyu 2000.;

Valentina Pereglin (samostrijel) – svjetska prvakinja;

Vlado Lisjak (hrvanje) – osvajač zlatne medalje na OI-ju u Los Angelesu 1984.

Odluka o dobitnicima nagrada donijeta je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” koji čine Damir Knjaz, Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Jelić Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat.

Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.

Obraćajući se nazočnima tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić istaknula je da su sportaši naši najbolji ambasadori u svijetu, a da je naša obveza da im omogućimo uvjete kako bi lakše svladavali prepreke.

Središnji državni ured za šport trenutačno je u završnoj fazi izrade dva vrlo važna dokumenta za hrvatski sport i vjerujem kako će u ovoj istoj zgradi kroz koji mjesec biti usvojeni Zakon o športu i Nacionalni program športa koji bi trebali pomoći da naš šport prodiše punim plućima. U Nacionalnom programu športa predložit ćemo niz mjera za poboljšanje u svim područjima športa, od onog u obrazovnom sustavu, preko stručnih kadrova do vrhunskog športa. Novim Zakonom želimo uvesti kriterije za financiranje svih programa, od krovnih športskih organizacija do sustavnog financiranja infrastrukture, osigurati radnopravni status profesionalnih športaša, riješiti pitanje liječničkih pregleda, mirovinskog osiguranja športaša te još mnogo toga, rekla je Janica Kostelić te naglasila da je već u ovoj godini proračun za sport bio veći za 50 milijuna kuna, a u proračunu za 2018. planiran je daljnji rast za više od 30 milijuna kuna.

Svečanoj dodjeli nagrada “Franjo Bučar” kao izaslanik predsjednika Vlade RH nazočio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je nakon što je s državnom tajnicom za šport Janicom Kostelić uručio nagrade za životno djelo, rekao da je glavna zadaća sektora koji on pokriva spriječiti nasilje, huliganizam, divljaštvo i sve druge oblike neprimjerenog ponašanja koji su suprotna strana onog pravog sporta za koji su se dobitnici nagrade “Franjo Bučar” cijeli život zalagali.