Uručene godišnje nagrade SNV-a

Hina

Godišnje nagrade Srpskoga narodnog vijeća (SNV) za doprinos razvoju srpskih institucija – nagrada Nikola Tesla, za humanizam – nagrada Diana Budisavljević, za antifašizam – nagrada Gojko Nikoliš i nagrada Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, uručene su u nedjelju na primanju SNV-a u povodu srpskoga pravoslavnog Božića u Zagrebu.

Nagradu za doprinos razvoju srpskih institucija Nikola Tesla dobili su Vladimir Fundak za rad na organizaciji Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta te Milorad Novaković koji se istaknuo u osnivanju Srpskoga demokratskog foruma (SDF) i Srpskog narodnog vijeća (SNV).

 Nagrada za humanizam Diana Budisavljević uručena je Leposavi Barać za uređenje groblja u kojem je, kako je rečeno, pokopano 1700 djece ustaških žrtava.

Nagradu Svetozar Pribičević, koja se dodjeljuje za unapređenje hrvatsko-srpskih odnos dobio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

 Beljak je  zahvalivši se na nagradi, čestitao Božić Srbima u Hrvatskoj, BiH te Srbiji, poručio kako vjeruje da “bratstvo i jedinstvo srpskoga i hrvatskog naroda nije mrtvo!”

 Nagradu za antifašizam Gojko Nikoliš dobio je Zoran Restović za rad na, kako je rečeno, prekidu ustašofilskih promocija.

Na primanju SNV-a u Zagrebu nazočili su, između ostalih, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.