Ured predsjednika RH o najavljenom sastanku premijera s vojnim vrhom

Iz Ureda Predsjednik Vlade RH u petak su u priopćenju ocijenili da je premijer Andrej Plenković odlučio održati sastanak s kolegijem zapovjednika Hrvatske vojske jer nema povjerenje u svog ministra obrane Marija Banožića.

“Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković odlučio je održati sastanak s kolegijem zapovjednika Hrvatske vojske i to zato – pazite sad ovo, citiramo – kako bi čuo koji su to točno problemi i otvorena pitanja u HV-u. Do jučer skoro, predsjednika Vlade vojska nije uopće zanimala, još manje ga je zanimalo koji su točno problemi u njoj, a sve što ga se o vojsci pitalo delegirao je, pun povjerenja, na svog ministra obrane Marija Banožića”, navodi se priopćenju.

Iz Ureda predsjednika RH ističu da je premijer bio i javno upozoren da njegov ministar obrane “krši zakon svojim kadrovskim odlukama i uvodi nered u vojnu hijerarhiju”.

“Pa čak i kad je bio javno upozoren, a prije toga i osobnim pismom Predsjednika Republike, o konkretnim i točnim problemima, o tome kako njegov ministar obrane krši zakon svojim kadrovskim odlukama i uvodi nered u vojnu hijerarhiju, predsjednik Vlade vjerovao je samo svom ministru. Vjerovao do te mjere da ga je proglasio ‘najstabilnijim’.”

A sada, nastavlja se u priopćenju, odjednom predsjedniku Vlade potreban je sastanak s vojnim zapovjednicima da bi se točno informirao o stanju u vojsci, da bi čuo koji su to problemi. “Od svog Baneta očito saznaje netočno. A izgleda da svom ‘najstabilnijem’ ministru baš i ne vjeruje ako mu vojni zapovjednici trebaju reći istinu”, ocjenjuje Ured predsjednika RH.

“Dobro je što predsjednik Vlade o problemima u vojsci napokon želi čuti od mjerodavnih i upućenih, dakle od vojnih zapovjednika, jer od svog ministra nije i ne može ništa točno čuti. Pitanje je samo što onda radi i čemu služi njegov ministar obrane?”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika RH i dodaje: “I da, kad već to predsjednika Vlade zanima, sastanak Predsjednika Republike s vojnim zapovjednicima dogovoren je s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjom i savjetnikom Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem još prije tjedan dana jer se za takve sastanke treba pripremiti”.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na Vladi da će prije sjednice Vijeća za obranu, koja je zakazana za utorak, u ponedjeljak održati pripremni sastanak s kolegijem zapovjednika Hrvatske vojske kako bi osobno i neposredno od njih čuo koji su problemi i otvorena pitanja u Hrvatskoj vojsci i kako vide da bi Vlada mogla dati dodatni doprinos.

U četvrtak popodne je iz Ureda predsjednika priopćeno da je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović taj dan održao u Uredu predsjednika Republike sastanak s načelnikom Glavnog stožera i zapovjednicima svih grana Oružanih snaga Republike Hrvatske te da se razgovaralo o stanju, nedostacima, nužnim proračunskim korekcijama i planovima razvoja Oružanih snaga RH.