Upravni sud u Splitu: Josipa Rimac nije prekršila zakon

Josipa Rimac/Izvor: Facebook

Splitski Upravni sud nepravomoćno je presudio da državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja gradonačelnica Knina Josipa Rimac nije prekršila zakon kada je u svojoj imovinskoj kartici prijavila da je njen suprug vlasnik kuće, a ne tri stana koji se nalaze u toj kući i funkcionalna su cjelina.

Nepravomoćnom presudom splitskog Upravnog suda poništena je odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 13. travnja i sud je naložio da se postupak obustavi.

Sada, prema presudi, Povjerenstvo Josipi Rimac treba platiti pet tisuća kuna za troškove upravnog spora. U obrazloženju presude navodi se da Rimac nije željela obmanuti javnost niti zatajiti imovinu kada je prijavila kuću, a ne tri stana u toj kući jer kuću u kojoj živi doživljava kao cjelinu.

Josipu Rimac je prijavila nekadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa Dalija Orešković i to nakon što je zaprimila anonimnu prijavu, a odluku da je prekršila zakon je donijelo Povjerenstvo kojim predsjeda Nataša Novaković. Rimac je po toj odluci trebala platiti četiri tisuće kuna.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa Nataša Novaković u izjavi za Hinu najavila je da će se Povjerenstvo na tu nepravomoćnu presudu splitskog Upravnog suda žaliti Visokom upravnom sudu.

Napominjući kako je to jedina odluka iz 2018. koja je poništena, Novaković je ustvrdila da je netočan podatak koji je iznio ministar uprave Lovro Kuščević da je Povjerenstvu šest odluka poništeno u 2018., a točno je, kaže, da je sedam odluka poništeno u svih šest godina rada Povjerenstva.

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac PRokomentirala je nepravomoćnu presudu splitskog Upravnog suda riječima: “Ja se držim onoga da je pravda spora, ali dostižna”.

“Od prvog trenutka sam tvrdila da sam pravovaljano i vjerodostojno ispunila svoju imovinsku karticu te da nije bila namjera sakriti ili neupisati istiniti podatak – a što je sada potvrdila i ova odluka Upravnog suda koja je i sama rekla da je Povjerenstvo izašlo izvan svojih okvira, odnosno izvan onoga što je predvidio sam Zakon o sprječavanju sukoba interesa, kao i sam obrazac”, istaknula je Rimac. Smatra kako je s time dokazano da Povjerenstvo ipak izlazi izvan svojih okvira, a oni bi, rekla je, trebali biti prije svega preventivni i savjetodavni, ne represivni.

S obzirom da je riječ o prvostupanjskoj presudi suda, Rimac se nada da će to biti potvrđeno i na Visokom upravnom sudu.