Uoči Vučićeva dolaska, Grabar-Kitarović razgovarala s vojvođanskim Hrvatima

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u petak, tri dana uoči posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, s prvim čovjekom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u srbijanskom parlamentu Tomislavom Žigmanovim i čelnikom Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice Slavenom Bačićem.

Kako se navodi u priopćenju s Pantovčaka, sugovornici su razgovarali o položaju hrvatske manjine u Republici Srbiji te o pitanjima čije rješavanje može pridonijeti poboljšanju položaja hrvatske manjine u toj zemlji.

Druga važna tema bilo je unapređenje bilateralnih odnosa dviju zemalja, kaže se u priopćenju.

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedjeljak, u vrijeme napetih odnosa Beograda i Zagreba, zaoštrenih izjavama posljednjih dana, ali i nedavnom srbijanskom izložbom o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku.

Osjetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata 90-tih godina dominirat će razgovorima Vučića i predsjednice Grabar-Kitarović koja će mu biti domaćin za dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Međutim, isprika za agresiju na Hrvatsku i ratna odšteta nisu na dnevnom redu posjeta srbijanskog predsjednika, što dodatno potiče nagađanja da se Banski dvori i Pantovčak nisu usuglasili oko Vučićeva posjeta Hrvatskoj.

Osim s Grabar-Kitarović Vučić će se u ponedjeljak u Zagrebu odvojeno sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Istog dana poslijepodne održat će se hrvatsko-srbijanski gospodarski forum, a navečer će se dvoje predsjednika susresti s mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak odlazi u Vrginmost u posjet lokalnim Srbima, a u večernjim satima vraća se u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.   (Hina)