Uoči praznika rada u Hrvatskoj više od 240 tisuća turista

Uoči praznika rada u Hrvatskoj se trenutno odmara više od 240 tisuća turista, dok ih je za vikend od 27. do 29. travnja došlo 269 tisuća, koji su ostvarili 654 tisuće noćenja, što je nešto malo više nego lani u isto vrijeme, doznaje se iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Najviše noćenja u vikendu pred 1. svibanj, od 27. do 29. travnja u Hrvatskoj su ostvarili slovenski turisti te Austrijanci, Talijani, Poljaci i Nijemci. Po destinacijama, najviše noćenja bilo je u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Umagu i Zagrebu, podaci su iz eVisitora koje iznose iz Glavnog ureda HTZ-a.

“U svibnju očekujemo zadržavanje pozitivnih kumulativnih trendova”, kažu iz tog ureda, uz napomenu da je prošle godine u sklopu prvosvibanjskih praznika, od 28. travnja do 2. svibnja, u Hrvatskoj bilo 267 tisuća turista i oko 833 tisuće noćenja. Iznose i prve pokazatelje turističkog prometa od početka godine do zaključno s 29. travnjem ove godine, po kojima je ukupno 1,8 milijuna turista ostvarilo ukupno 4,8 milijuna noćenja, što su porasti od 9 odnosno 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše noćenja ostvareno je pritom s tržišta Njemačke, Slovenije i Austrije, i to u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Poreču i Split, kažu iz Glavnog ureda HTZ-a, najavljujući da će više detalja o fizičkom turističkom prometu s usporedbom s prošlom godinom iznijeti nakon prvosvibanjskih praznika.