Povezite se

Poljoprivreda

Uoči berbe mandarina proizvođačima isplaćeno 20 milijuna kuna potpore

Objavljeno

-

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković/faH

Na račune 1.602 proizvođača mandarina Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 19.998.094 kuna. Riječ je o Programu potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu kojim je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo novčanu potporu proizvođačima od 12.150 kn po hektaru za ukupno 1.646 hektara pod mandarinama.

Potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD – digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.

Cilj programa potpore bio je poboljšati održivost proizvodnog potencijala oštećenog uslijed velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja Sredozemne voćne muhe.  Ova potpora male vrijednosti namijenjena je proizvođačima mandarina uzgojenih od vrste Citrus reticulata Blanco, uključujući satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida.

Proizvodnja agruma najvećim je dijelom koncentrirana u Dolini Neretve, gdje najvećim dijelom proizvode mandarine, a urod oscilira ovisno o agrotehničkim zahvatima, klimatskim prilikama i štetnim organizmima. Na mandarine otpada 95 % od ukupnih površina pod agrumima u Hrvatskoj.

Ovu proizvodnju, osim proizvodnje na uskom arealu, karakterizira i veliki broj proizvođača koji proizvode mandarine na malim parcelama. U 2017. godini proizvodnja mandarina je iznosila svega 19.011 tona, a razlog ovakvog smanjenog priroda bile su dugotrajne hladnoće. U 2018. godini proizvodnja mandarina se stabilizirala te je na površini od 1.910 ha intenzivno proizvedeno 47.440 t mandarina, a ukupna proizvodnja iznosila je 47.676 t.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastat će se danas u Opuzenu s proizvođačima i  otkupljivačima mandarina, s kojima će razgovarati o ovogodišnjoj berbi i planovima za iduću proizvodnu godinu te primjeni Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. Ministrica će se sastati i sa županom Dubrovačko – neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnicima i načelnicima s područja doline Neretve.

Ministrica će otvoriti sezonu berbe mandarina OPG Ivan Bjeliš, Jasenska – Opuzen.

Poljoprivreda

Majdak: Nova strategija poljoprivrede treba dati jasne odgovore kako povećati produktivnost i konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika

Published

on

Dodao

U emisiji N1 Dvoboj o stanju u hrvatskoj poljoprivredi razgovarali su državni tajnik Tugomir Majdak i vlasnik tvrtke Smarter Denis Matijević.

Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju kako je vrijednost poljoprivredne proizvodnje 2008. iznosila 22,35 milijardi kuna, dok je u 2018. iznosila 17,2 milijardi kuna. Iste 2008. isplaćeno je 3,4 milijardi kuna poticaja, dok je ove godine isplaćen rekordan iznos poticaja – 5,6 milijardi kuna.

Vlada Zorana Milanovića smanjila je potpore u poljoprivredi, što je izazvalo pad poljoprivredne proizvodnje.

Državni tajnik Tugomir Majdak ističe kako je u zadnjih pet godina primjećen blagi trendovski rast, te kako nova strategija poljoprivrede treba dati jasne odgovore kako povećati produktivnost i konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika.

-Ministarstvo radi na Strategiji poljoprivrede ruralnog razvoja za razdoblje od idućih 10 godina i na temelju toga je napravljena prva dijagnostička analiza stanja u poljoprivredi i do kraja godine će biti izrađena strateška vizija, kazao je.

U dijagnosticiranju stanja Ministarstvo je uključilo više dionika, od poljoprivrednika, institucija, a sve s ciljem kako bi se dobili sve bolji podaci.

-U ovom trenutku radimo s Agronomskim fakultetom i na definiranju sektorske analize koja će nam pomoći kako bi što bolje definirali stratešku viziju poljoprivredne proizvodnje, kazao je Majdak.

Podaci pokazuju kako je ove godine došlo do rasta u biljnoj proizvodnji (14,8 posto) u odnosu na godinu prije te pada od 6,5 posto u stočnoj proizvodnji.

Uvoz je lani bio veći nego izvoz, kao i što je bio slučaj prije deset godina, iako iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako su obe vrijednosti porasle u odnosu na 2008. godinu.

Hrvatska u ovom trenutku ima oko 110.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava, od čega je čak 97 posto obiteljskih poljoprivrednih. Većina njih (63 posto) je prošle godine dobivala neku vrstu poticaja.

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Ministrica Vučković: Neretvanska mandarina mora dobiti oznaku izvornosti

Published

on

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak u Opuzenu nakon sastanka s predstavnicima otkupljivača mandarina kako ovogodišnji urod neretvanske mandarine potvrđuje njezinu posebnost te kako tu vrijednost treba na odgovarajući način predstaviti na domaćem i inozemnom tržištu, ponajprije kroz oznaku izvornosti.

Ministrica Vučković napomenula je kako se Hrvatska ne može s drugima mjeriti po količini niti određivati svjetske tijekove, ali može držati do neretvanske mandarine i provesti oznaku izvornosti.

“Ne smijemo je prodavati u bescjenje, već se proizvođači, otkupljivači i trgovci moraju složiti, a država će raditi na prepoznatljivosti, prezentaciji i korištenju EU fondova. Ministarstvo radi na olakšavanju korištenja mjere za sufinanciranje. Moramo se udružiti i u dolini Neretve stvoriti petu proizvodnu organizaciju voća u Hrvatskoj”, rekla je Vučković.

Smatra da su proizvođači zadovoljni i svjesni da je Ministarstvo poljoprivrede pronašlo i sredstva i vrstu potpore koja nije suprotna regulativi Europske unije. “Oko toga smo se potrudili, a treba znati da je to prva potpora male vrijednosti od ulaska u EU koja se u sektoru voća plaća iz državnog proračuna. Mandarina i jabuka su dvije najveće voćarske kulture u Hrvatskoj”, izjavila je Vučković.

Naglasila kako se ubuduće treba okrenuti plodouživanju zemljišta. “Jedinice lokalne samouprave trebaju čim prije raspisati natječaje za zemljišta, kako bi proizvođači mogli koristiti fondove EU. Pritom treba primjenjivati Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Takve su prakse postojale jer nije vladala ravnopravna utakmica. A jednako nam trebaju i proizvođači i otkupljivači i trgovci. Lanac ne djeluje ako netko od njih izostane, kao i ako izostane podrška državne, regionalne i lokalne samouprave. Optimistična sam“, rekla je ministrica.

Dodala je kako će Ministarstvo uvijek činiti sve što je moguće u pomoći pri korištenju fondova te osiguranju odgovarajućeg zakonodavnog okvira, ali i kad treba reagirati na tržišne poremećaje kao danas. “Zemljište je osnovni resursi za proizvodnju, konkurentnost i nova ulaganja. Radimo informatički sustav podrške, kako se ne bi dogodilo da ne znamo čime raspolažemo, u kakvom stanju i po kojoj osnovi”, rekla je Vučković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je zadovoljstvo što je kvaliteta neretvanske mandarine ove godine izvanredna, a urod je oko 40 tisuća tona. „Županija će i ove godine pomoći u plasmanu i prodaji mandarina. Ponovit ćemo lanjsku akciju, kad smo na trgovima hrvatskih gradova prodavali mandarine. Naravno da najveći dio ide preko otkupljivača i trgovačkih lanaca. Nadam se da će cijena mandarine ove godine biti visoka. To je najranija i možda i najbolja europska mandarina koja zaslužuje odgovarajuću cijenu na tržištu”, izjavio je.

Inače, na račune 1.602 proizvođača mandarina Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 19,99 milijuna kuna u sklopu Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu, kojim je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo novčanu potporu proizvođačima od 12.150 kuna po hektaru za ukupno 1.646 hektara pod mandarinama. Potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD – digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.

Cilj programa potpore bio je poboljšati održivost proizvodnog potencijala oštećenog uslijed velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe.

Proizvodnja agruma najvećim je dijelom koncentrirana u dolini Neretve, gdje najvećim dijelom proizvode mandarine, a urod oscilira ovisno o agrotehničkim zahvatima, klimatskim prilikama i štetnim organizmima. Na mandarine otpada 95 posto od ukupnih površina pod agrumima u Hrvatskoj.

U 2017. godini proizvodnja mandarina je iznosila svega 19.011 tona, a razlog smanjenog priroda bile su dugotrajne hladnoće. U 2018. godini proizvodnja mandarina se stabilizirala te je na površini od 1.910 hektara intenzivno proizvedeno 47.440 tona mandarina, a ukupna proizvodnja iznosila je 47.676 tona.

Nacionalno/D.Prša

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Ministrica Vučković na sastanku ministara poljoprivrede u Helsinkiju

Published

on

Ministrica Vučković se sastala s ministricom poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Julijom Klöeckner

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je dvodnevnom neformalnom sastanku ministara poljoprivrede EU koji se održavao u Helsinkiju 23. i 24. rujna 2019. godine.

Tema koju je predsjedavajuća Finska pripremila za ovaj neformalni sastanak bila je razmjena mišljenja o inicijativi preoblikovanja uloge poljoprivrednika u klimatskim aktivnostima s naglaskom na promicanje održive poljoprivrede kroz vezanje ugljika u tlu. Finsko predsjedništvo inicijativu temelji na činjenici da poljoprivredno zemljište pokriva gotovo polovicu površine EU te da način upravljanja poljoprivrednim zemljištem utječe na njegovu produktivnost, ali i na okoliš i atmosferu. U kontekstu aktivnosti vezanih uz klimatske promjene vezanje ugljika u tlu smatra se ključnom mjerom za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova iz poljoprivrede.

Ministrica Vučković informirala je skup o aktivnostima koje Hrvatska već sada poduzima u tom kontekstu, vezano za minimalne agrotehničke uvjete i zaštitu poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja. Propisana je i metodologija za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta, što obuhvaća sve fizikalne, kemijske i biološke promjene. Poljoprivredne prakse koje imaju utjecaja na akumuliranje ugljika u tlu u Hrvatskoj se potiču kroz mjere potpore u oba stupa Zajedničke poljoprivredne politike EU i nastavit ćemo u istom smjeru. 

„Podržavamo inicijativu naglašavanja uloge poljoprivrednika u zaštiti okoliša i ublažavanju klimatskih promjena kao i očuvanju poljoprivrednog zemljišta. Mjerama koje mi provodimo kroz naše zakonodavstvo, znamo da je malim koracima moguće ostvariti velike pozitivne pomake. Smatramo da bi prije uvrštavanja ovakve inicijative u zajedničku legislativu trebalo uvažiti različitost poljoprivrednih praksi diljem EU i pronaći model koji će biti primjenjiv i neće dovesti do poremećaja u proizvodnji hrane. Hrvatska se trudi aktivirati svo poljoprivredno zemljište i staviti ga u funkciju proizvodnje hrane, pa bi mjere kojima bi se poticalo pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u šume i pašnjake imalo negativan utjecaj na obujam poljoprivredne proizvodnje koju želimo povećati. Vjerujem da će se u idućim razgovorima na ovu temu razmatrati nacrti modela i njihovih učinaka na pojedinu državu članicu.“ – izjavila je hrvatska ministrica poljoprivrede u Helsinkiju.

Uoči neformalnog sastanka ministri su obišli mljekarsku farmu i šumski posjed gdje su simbolično posadili sadnice bora.

Na marginama neformalnog sastanka ministrica Vučković se sastala s ministricom poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Julijom Klöeckner s kojom je razgovarala o pripremama za nadolazeći sajam “Međunarodni Zeleni tjedan 2020” u Berlinu na kojem je Republika Hrvatska zemlja partner. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije