UNICEF: U svijetu je danas 115 milijuna oženjenih dječaka

Izvor: Youtube

U svijetu je danas oko 115 milijuna oženjenih  dječaka, a jedan od petorice mladoženjom je postao prije navršene 15-te godine života, pokazuju podaci iz studije koju je proveo i u petak objavio UNICEF.

Analiza podataka o stanovništvu i braku u 82 zemlje pokazala je da je najviše maloljetnih mladoženja u Republici Centralnoj Africi s prevalencijom od 28 posto, a slijede Nikaragva sa 19 i Madagaskar sa 13 posto.

Dječaci zbog braka obično napuštaju školu, imaju ograničene ekonomske mogućnosti, podložniji su zlostavljanju i imaju problema s mentalnim zdravljem od onih koju u brak ulaze kasnije.

“Brak krade djetinjstvo. Maloljetni mladoženje prisiljeni su preuzeti odgovornost za odrasle za što možda nisu spremni. Rani brak donosi rano očinstvo a uz to i dodatni pritisak da se osigura obitelj, skraćuje i inače kratko obrazovanje te umanjuje mogućnost zapošljavanja”, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. 

U svijetu je trenutno 765 milijuna oženjenih dječaka i djevojčica od ukupno 2,2 milijarde djece na globalnoj razini.

Vjerojatnost od ranog braka veća je kod djevojčice, zbog čega su izložene zdravstvenim problemima vezanim uz maloljetničke trudnoće. Jedna od pet žena u dobi od 20 do 24 godine bila je u braku prije svog 18. rođendana, dok je to isto bio jedan od 30 muškaraca.

Kad bi sve djevojčice završile srednju školu, moglo bi se spriječiti više od 50 milijuna dječjih brakova, pa je jedan od globalnih ciljeva zaustaviti sklapanje dječjih brakova do 2030. godine.