UNICEF pokreće kampanju “Pretvorimo teškoće u mogućnosti”

Na Svjetski dan djece, UNICEF u Hrvatskoj pokrenut će kampanju “Pretvorimo teškoće u mogućnosti” koja djeci s teškoćama osigurava potrebne usluge rane intervencije.

Te usluge u Hrvatskoj, istaknuli su, koristi jedno od osmero djece.

Svjetski dan djece obilježava se 20. studenoga, na dan kad je prije 31 godinu usvojena Konvencija o pravima djeteta čija je ideja osigurati ispunjenje svih prava i osiguravanje jednakih prilika za zdrav i ispunjen život za svako dijete.

Cilj UNICEF-ove kampanje “Pretvorimo teškoće u moćnosti” je poboljšati životne uvjete djece s teškoćama u razvoju i osigurati da svako dijete s teškoćama u Hrvatskoj ima jednake mogućnosti za kvalitetnu skrb, obrazovanje i zaštitu, navodi se u priopćenju.

“Usluge rane intervencije još uvijek nisu dostupne brojnoj djeci i obiteljima u Hrvatskoj. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj trenutno 24.000 djece s teškoćama ili u riziku od teškoća u razvoju u dobi od 0 do 5 godina koja su potencijalni korisnici tih usluga, ali samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije”, napominju iz UNICEF-a.

Dodaju da nedostatak dostupnih usluga rane intervencije ili nemogućnost pristupa tim uslugama, rezultiraju stvarnim preprekama za djecu i roditelje.

Jedna od glavnih prepreka za djecu s teškoćama je i neprihvaćanje okoline, tvrde iz UNICEF-a. Oko 45 posto obitelji  djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj ne koristi usluge rane intervencije zbog stigme povezane s invaliditetom.

“Prava djece s teškoćama u Hrvatskoj, nažalost, nisu ostvarena jer 7 od 8 djece s teškoćama u razvoju do 5 godina ne prima potrebnu stručnu podršku, a pandemija je dodatno otežala pristup tim životno važnim uslugama”, kaže predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo.

Iz UNICEF-a pozivaju partnere, medije, tvrtke i građane da podrže kampanju za djecu s teškoćama u Hrvatskoj kako bi im osigurali kvalitetnu podršku kroz usluge rane intervencije. Donirati se može putem web stranice UNICEF-a ili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524, poziv na broj 20462-989.

Sredstva prikupljena u kampanji za djecu s teškoćama UNICEF će uložiti u usluge rane intervencije na daljinu, važne za obitelji koje nemaju pristup uslugama, nabavu opreme za terapiju senzorne integracije i didaktičke opreme za ustanove diljem zemlje te u edukaciju stručnjaka koji pružaju podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.