Povezite se

Vijesti

UNICEF: Gotovo pola milijuna kuna vrijedno ulaganje u unaprjeđenje kvalitete nastave na daljinu

Objavljeno

-

Izvor: UNICEF Hrvatska

U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNET Ured UNICEF-a za Hrvatsku podržao je obnavljanje infrastrukture potrebne za sigurno odvijanje škole na daljinu krozdonaciju sustava za dugotrajnu pohranu podataka velikog kapaciteta. Nabava novog sustava za pohranu podataka, vrijednog  više od 480 tisuća kuna, omogućava sigurnu i kvalitetnu provedbu mrežne nastaveza učenike u Hrvatskoj.

Za vrijeme pandemije korona virusa količina podataka u CARNET-ovim sustavima se povećala nekoliko puta u kratkom vremenskom razdoblju, aUNICEF je uložio sredstva u sustave pohrane podataka kako bi svi korišteni podaci i sadržaji bili sigurno pohranjeni. Iako je ova investicija bila važna u kriznim vremenima, ona ima i dugoročne učinke za obrazovanje jer će djecakoristiti virtualne učionice i mrežne alate za učenjei pripremljene sadržajei nakon povratka u škole.

„Nastava na daljinu naš je pionirski pothvat zahvaljujući kojem smo, svim učenicima u Hrvatskoj, osigurali odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u izvanrednim okolnostima uzrokovanima pandemijom koronavirusa. Imali smo tu sreću da smo zahvaljujući ulasku kurikularne reforme u škole, na vrijeme opremili naše škole i time stvorili preduvjete da bi ovakav tip nastave uopće bio moguć. Zahvaljujem UNICEF-u na donaciji sustava za dugotrajnu pohranu podataka velikog kapaciteta (Tape Library) koji je na ovaj način dao podršku cjelokupnom procesu”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak

Zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj je od 16. ožujka ove godine prekinuta redovita, a pokrenuta nastava na daljinu. Usprkos krizi i svim izazovima s kojima su nastavnici i učenici bili suočeni, osiguran je prelazak s tradicionalnog načina poučavanja na virtualni nastavni program za učenike viših razreda osnovnih školaiza srednjoškolce. Međutim, to je ujedno značilo i veće opterećenje postojećeg sustava zbog velike količine prijava i korisnika.Za izvođenje nastave i učenje upotrebom digitalnih obrazovnih platformibilo je nužno osigurati pouzdanunadogradnjuCARNET-ovog sustava za pohranu podataka. Tape Library sustav omogućuje sigurnu pohranu podataka na tračnu biblioteku, održava sustav stabilnim i najbolje je rješenje za izuzetno velike količine podataka.

„U izvanrednim okolnostima izazvanima koronavirusom pred CARNET, kao i cijeli obrazovni sustav, postavljen je izazov – pružiti što kvalitetniju podršku svim našim korisnicima i osigurati stabilnost cjelokupnog procesa prilikom prelaska s tradicionalnog načina učenja i poučavanja na nastavu na daljinu.

Od početka provođenja nastave na daljinu do danas pola milijuna nastavnika i učenika svakodnevno pristupa brojnim aplikacijama, uslugama i alatima za udaljeno učenje  svojim elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr. Stoga smo zahvalni na donaciji koja će pomoći u održavanju stabilnosti naših sustava te posljedično omogućiti svim učenicima i nastavnicima poboljšano iskustvo i neometano provođenje nastave na daljinu.“, izjavio je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a.

U vrijeme krize UNICEF je predano radio na osiguravanju podrške djeci i obiteljima u Hrvatskoj. Počevši od nabave zaštitne i medicinske opreme, dezinficijensa i drugih higijenskih potrepština, preko podrške obiteljima u teškim životnim okolnostima i psihosocijalne pomoći udomiteljima, pa sve do podrške uslugama rane intervencije za djecu s teškoćama i zaštite djece od nasilja na internetui lažnih mrežnih vijesti,velik dio aktivnosti bio je usmjeren upravo na osiguravanje kvalitetnog nastavka obrazovanja. Osim izrade smjernica i savjeta za obrazovne stručnjake, UNICEF-ova podrška je uključivala inabavu tablet računala i osiguravanje WiFi pristupa za djecu u potrebi. Ulaganje u nadogradnju CARNET-ovog sustava za pohranu podataka dodatni je doprinos koji pomaže učenicima i nastavnicima u održavanju nastave na daljinu tijekom krize, ali i nakon nje.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, izjavila je: „Obrazovanje nije samo pravo svakog djeteta, ono jei najvećaprilika koju djetetu možemo dati. UNICEF je ponosan što podržava Ministarstvo obrazovanja i znanosti i CARNET u njihovim nastojanjima da sva djeca, bez obzira na životne okolnosti, imaju pristup kvalitetnom obrazovanju. Iako je pandemija COVID-19 bila izazovna za sve, to je vrijeme bilo posebno teško za djecu i njihove obitelji. UNICEF je predano radio na osiguravanju opreme kao što sutablet računala i SIM kartice za djecu u potrebi te na pripremi stručnih smjernica i savjetao koronavirusu kako bi djeca, roditelji i obrazovni stručnjaci bili na vrijeme i točno informirani. Sretni smo što znamo da je poboljšani CARNET-ov sustav za pohranu podataka značajan doprinos našim zajedničkim i kontinuiranim naporima u osiguravanju kvalitetnog obrazovanja za sve.”

Vijesti

Od covida-19 obolio gradonačelnik Ogulina

Published

on

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović obolio je od covida-19, potvrđeno je Hini u Stožeru Civilne zaštite u četvrtak navečer, no koliko je oboljelih po današnjem testiranju, te koliko je među njima zaposlenika Gradske uprave znat će se nakon sutrašnje sjednice Stožera.

Gradonačelnik Domitrović u izjavi za Hinu kaže da se osjeća dobro, “upravo odlično”, te je najavio da će sutra, kada se budu znali svi rezultati testiranja, objaviti način na koji će se to odraziti na vođenje grada i funkcioniranje Gradske uprave.

Naime, gradonačelnikov zamjenik Danijel Vukelja od jučer je u samoizolaciji s potvrđenom infekcijom, ali bez simptoma, te su danas testirani svi njegovi kontakti, njih 27.

U nevezanom slučaju u četvrtak je bilo pozitivno još četvero Ogulinaca,  te je Ogulin postao novo žarište gdje epidemiolozi poduzimaju sve da izoliraju infekciju, odnosno da se ona prestane širiti.

Do sada je potvrđeno da je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević hospitalizirana 83-godišnjakinja iz Vrhovina, koja je bila kod kćeri u Ogulinu, a ostali se liječe kod kuće. Riječ je o najmanje jedanaest osoba, sutra će biti objavljen točan broj.

Zgrada Gradske uprave bila je od srijede zatvorena, a u četvrtak se, po preporuci epidemiologa, normalno radilo, osim što je dio zaposlenika u samoizolaciji.

U Karlovačkoj županiji od početka epidemije pa do četvrtka bilo je 57 slučajeva  zaraze, 26 aktivnih slučajeva.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Srbija: Mirni prosvjedi u više gradova

Published

on

U više srbijanskih gradova, među kojima u Beogradu, u četvrtak je u tijeku mirni prosvjed, a nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mlađih, sjedi na cestama i pločnicima u glavnom gradu, kao i u Nišu i Novom Sadu.

“Ovo večeras je čisti građanski prosvjed“, rekao je glumac Sergej Trifunović, koji je tijekom prosvjeda u srijedu navečer ozlijeđen u napadu, kako je ocijenio, “ubačenih državnih elementa“.

Trifunović je u razgovoru s reporterom N1 rekao kako “za sada nema desničara, Levijatana i drugih ‘državnih elemenata’ “, za koje smatra da su ekstremisti ubačeni kako bi isprovocirali sukobe policije s građanima.

Prosvjednici u Beogradu sjede ispred Skupštine Srbije, dok na stubištu iza te institucije sjedi i pedesetak policajaca sa štitovima i kacigama.

U prosvjedu sudjeluje i nekoliko vođa oporbenih stranaka, ali oni inzistiraju da na ulici nisu kao oporba već dio “demokratskog pokreta”.

Ispred Skupštine se i večeras okupilo nekoliko manjih skupina koje pokušavaju isprovocirati većinu da ustanu sa ceste, a s druge strane skupina studenata reagira porukama “Sjedi, ne nasjedaj”.

Prosvjednici su sjedeći na cesti zaustavili promet ispred zgrade srbijanske skupštine, a prosvjedi se na isti način – sjedenjem – odvijaju i u Nišu, Novom Sadu, Čačku i drugim gradovima. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Pupovac nije htio otkriti tko će iz SDSS-a biti potpredsjednik Vlade

Published

on

Pupovac i Milošević

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak da će se o kandidatu za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava znati više nakon sjednice predsjedništva SDSS-a u ponedjeljak, ne željevši ni potvrditi niti demantirati da je riječ o Borisu Miloševiću.

“Mogu vam reći da nam predstoje usuglašavanja tko će iz redova SDSS-a biti potpredsjednik Vlade zadužen za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava. To ćemo znati sasvim sigurno do ponedjeljka kad će biti održana sjednica predsjedništva. Sačekat ćemo ono što je regularan put kad su posrijedi stranke i njihova tijela koja odlučuju o takvim stvarima, tu je više kandidata. Saznat ćete vrlo brzo”, rekao je Pupovac u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje je li riječ o Borisu Miloševiću, Pupovac nije odgovorio potvrdno niti je tu mogućnost odbacio.

Na pitanje jesu li manjine uvjetovale nešto premijeru Andreju Plenkoviću, Pupovac je odgovorio kako su danas raspravljali o pitanjima vezanim za najviše pozicije u Saboru i Vladi.

“Sljedeći sastanci će biti vezani uz neke operativne pozicije i program koji ćemo zajedno raditi s Vladom, bilo da se tiče pitanja prava manjina ili ljudskih prava”, najavio je Pupovac.

Pupovac Domovinskom pokretu: Sumraka sigurno neće biti, želimo toleranciju i otvorenost

Na ocjene iz Domovinskog pokreta da je sumrak demokracije to što premijeru arbitriraju manjinski predstavnici, Pupovac kaže kako sumraka sigurno neće biti.

“Ovome društvu treba tolerancija, otvorenost, da izađe iz grča i da bude opušteno, i da razumije da mu nitko u ovome društvu nije prijetnja, da nijedan predstavnik manjina ne donosi sa sobom nikakvu prijetnju za Hrvatsku, njezino društvo, naciju i državu, nego naprotiv mi želimo napredak”, kazao je Pupovac.

Dodao je kako se žele okrenuti budućnosti gdje bi stvorili jednu Hrvatsku koja je inkluzivna i koja će sve svoje građane staviti pod svoje krilo.

Hrvatskoj, istaknuo je,  želimo pomoći kako bi bila funkcionalna država i održiva ekonomija, što su dvije najvažnije stvari.

Pupovac je na pitanje treba li se riješiti duhova prošlosti odgovorio da između dva kvislinška pokreta ne prave razliku, ne žele im dobrodošlicu niti relavantnu političku prisutnost. 

Srbija i Hrvatska trebaju surađivati, a ne se osuđivati

Za prosvjede u Srbiji, Pupovac je rekao da nisu imali dovoljno vremena pratiti ih zbog postizbornih razgovora, ali da ih brine porast broja oboljelih i umrlih u toj susjednoj zemlji.

“Istovremeno tako masovni prosvjedi će povećati te rizike. Nadamo se da će vlasti iznaći načina da stvore ravnotežu”, kazao je.

Dodao je kako ovoga trenutka još nije jasno tko koga napada u beogradskim prosvjedima, ali da je jasno da je Srbija izložena značajnim međunarodnim utjecajima i pritiscima.

Na pitanje je li njemu normalno ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je puno puta prije, pa i ovaj put, okrivio Hrvatsku.

“Nema potrebe kriviti Hrvatsku ni u ovom slučaju, kao ni u nekim drugim slučajima. Postoje međunarodni i svjetski igrači koji odlučuju o sudbini i procesima u Srbiji i cijeloj regiji. Treba se usmjeriti na to kako da Hrvatska i Srbija bolje surađuju, a ne da se više optužuju, jer to je način kako mogu jedni drugima biti od pomoći da oslabe pritiske koji u međunarodnoj sferi postoje prema njima”, zaključio je Pupovac.
 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije