Unatoč predsjedničkom vetu, Poljska vlada želi nastaviti reformu pravosuđa

Poljska konzervativna vlada izvijestila je u ponedjeljak navečer da će nastaviti svoju spornu reformu pravosuđa unatoč vetu koji je uložio predsjednik Andrzej Duda.

Podsjećamo, poljski predsjednik Andrzej Duda neočekivano je odlučio da će staviti veto na dva od tri nacrta zakona kojima se reformira pravosudni sustav u zemlji i koji su izazvali prosvjede diljem zemlje i kritike međunarodne zajednice.

Protiv predloženih zakona građani prosvjeduju diljem Poljske već danima, tvrdeći da se pravosuđe stavlja u ruke politike, odnosno vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda koja ima većinu u oba doma parlamenta.

“Odlučio sam poslati nazad u zastupnički dom prijedlog zakona što znači da ću uložiti veto na zakon o Vrhovnom sudu, kao i onaj o Nacionalnom pravosudnom vijeću. Poljska vapi za reformom pravosuđa, to podupirem. No podupirem pametnu reformu koja će jamčiti dobro pravosuđe. Duboko u duši osjećam i to je moja odgovornost kako ova reforma ne bi doprinijela sigurnosti i pravdi”, kazao je Duda.