Unatoč potresu, nastava Srednje škole Petrinja počinje u ponedjeljak

Bez obzira na to što je 17 škola u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog velikih oštećenja školskih objekata dobilo suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za odgodu početka nastave, u Srednjoj školi Petrinja ipak je odlučeno da nastava počinje u ponedjeljak, 18. siječnja.

Budući da je školska zgrada u središtu Petrinje trenutačno neupotrebljiva, odlučeno ja da se nastava za 292 učenika, do trajnijeg rješenja, održava po C modelu, odnosno online. Za takvo rješenje, prema riječima ravnatelja Milana Orlića, prevagnulo je više činjenica.

“Djeca više ne mogu čekati, a i nama je u interesu da se nakon ove tragedije što prije socijaliziraju. Zajednički je cilj nas pedagoga, a vjerujem i svih Petrinjaca, da što više stanovnika ostane u svojoj Petrinji. Vjerujemo da će i početak nastave doprinijeti takvoj odluci”, kaže Orlić.

Svi će učenici, bez obzira gdje se trenutačno nalaze, biti umreženi u jedinstveni informatički sustav.

Prvih tjedan dana, ističe ravnatelj, bit će pripremno razdoblje, a nakon toga počinje redovita obrada nastavnog gradiva. Zanimljiva je činjenica da je tek dvoje-troje učenika nakon potresa odjavljeno s adrese boravka, pa se očekuje kako će se svi ostali uključiti u online nastavu.

“Zahvaljujući uspješnom dogovoru s Gavrilovićem, da se Srednja škola preseli u bivši Centar usmjerenog obrazovanja za poljoprivredno-mesarsku struku ‘Braća Hanžek’, koji se nalazi u tvorničkom krugu, već danas mogu najaviti da tamo nastava Srednje škole počinje 15. svibnja. Ako će i biti manjih odstupanja, to nas neće pokolebati. Radovi na adaptaciji zgrade, prema našem planu, počet će za mjesec dana. Gotovo sav školski namještaj i oprema su spašeni i izvučeni iz stare škole, te uskladišteni, pa će nakon adaptacije biti preseljeni u drugi objekt”, potvrđuje Orlić.

Stručnjaci vjeruju kako će obnova stare školske zgrade, koja je zaštićena kao spomenik kulture, a izgrađena 1871. godine, potrajati nekoliko godina.