Unatoč policijskim blokadama prosvjedi u Banjoj Luci nastavljeni

Foto: Avaz

Stotine članova skupine “Pravda za Davida” i prijatelja obitelji ubijenog mladića Davida Dragičevića čija obitelj traži istinu o njegovu ubojstvu u utorak navečer nastavili su s prosvjednim okupljanjem u Banjoj Luci unatoč nastojanjima policije da ih rastjera okupivši se pred pravoslavnom sabornom crkvom.

“Pustite Davora”, “Hoćemo istinu i pravdu” uzvikivali su okupljeni a interventnim policajcima koji su ih okružili i potiskivali štitovima dovikivali su “Ubojice” i “Idite na Kosovo”.

Među okupljenima pred crkvom bilo je svih uzrasta, od malene djece do tinejdžera i umirovljenika.

Prosvjednici su se gotovo cijelog dana nadmudrivali s policijom koja ih je rastjerivala s različitih lokacija no nisu željeli odustati od okupljanja na koje ih je motiviralo to što je u jutarnjim satima uhićen Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.

Dragičević je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije Draganu Lukaču te je i u večernjim satima bio u pritvoru kao i oporbeni zastupnik u parlamentu RS Draško Stanivuković kojega su policajci ozlijedili tijekom privođenja.

Zbog nastavljenih prosvjeda policijska su pojačanja raspoređena po cijeloj Banjoj Luci i uglavnom su koncentrirana na prilazima zgradama u kojima su sjedišta tijela entitetske vlasti.

Dok su trajali prosvjedi u Banjoj Luci manji skup potpore organiziran je i u Sarajevu.

Muriz Memić, otac mladića Dženana koji je pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u Sarajevu 2016. u 21. godini, jedan je od organizatora skupa potpore Davoru Dragičeviću kojega je nazvao svojim bratom.

Kazao je kako je okupljanje u Sarajevu u znak potpore nastojanjima da se otkrije istina o ubojstvu Davida Dragičevića najmanje što je mogao napraviti a najavio je kako će već u srijedu otputovati u Banju Luku kako bi to tamo i osobno učinio.

“Ovako je to tražiti u Bosni i Hercegovini pravdu za svoje dijete”, kazao je Memić koji već mjesecima zajedno s Davorom Dragičevićem istupa i nastoji izvršiti pritisak na vlast u oba entiteta kako bi se otkrile sve činjenice o smrti dvojice mladića koji su tragično izgubili život u Banjoj Luci i Sarajevu.

(Hina)