Unatoč kaznama za izostanke u Saboru – sve po starom

Izvor: Nacionalno

Poslodavac od svojih radnika najčešće očekuje da budu na svom radnom mjestu. Kada je neposredni poslodavac narod, situacija je još osjetljivija. Stoga je ružna slika poluprazne sabornice.

Kada se tome pridoda činjenica da su parlametnarci imali dva mjeseca odmora situacija je još neugodnija. Većem odazivu nisu pomogle niti novčane kazne koje su odnedavno uvedene.

Prvi dan, aktualno prijepodne – sabornica puna. No nije dugo trebalo da se zastupnici vrate na staro. Rasprave o zakonima, sabornica poluprazna.

”Ne treba svatko pričati o svim zakonima, o svim točkama. Posebno u klubovima koji imaju veći broj zastupnika treba podijeliti odgovornost. Mislim, o čemu će 38 ili 36 zastupnika o istoj temi pričati”, kaže predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Zastupnike izgleda ni mjera kažnjavanja zbog izostanka ne može natjerati da više vremena provode u sabornici.

”U situaciji kad vam je sabornica cijelo vrijeme prazna, a svi to možete vidjeti, pogotovo kad se novinari maknu, onda doista nema nikoga. Smiješno je da je bilo tko kažnjen jer bi onda trebalo kazniti sve”, kaže šef HSS-a Krešo Beljak.

”Nitko ne mjeri koliko vremena zastupnici provode u sabornici već se evidentira samo dolazak u zgradu Sabora. I tu je moguće izigravanje sustava.

”Ovakav način evidentiranja, to treba reći, omogućava da vi dođete, evidentirate se i da se više ne pojavite u Saboru i sabornici. Ako je netko sklon izigravanju takve evidencije onda se i to može izigravati. Možete doći pa otići pa se doći evidentirati da ste otišli. Ja bih apelirao na savjest svakog zastupnika”, kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

I u stručnim službama Sabora svjesni su manjkavosti same mjere. Na službenoj web stranici moguće je provjeriti dnevnu evidenciju zastupnika no ona ne daje precizne podatke.

”Napomenuli bismo da se podaci u prikazu temelje na podacima generiranima s osnova evidentiranja zastupnika na čitaču kartica na ulazu u zgradu Sabora. S obzirom na mogućnost da se zastupnik iz nekog razloga (gubitak kartice i sl.) nije svaki put evidentirao prilikom ulaska u zgradu Sabora, ne možemo jamčiti za cjelovitost podataka u sustavu evidencije prisutnosti”, kazali su nam iz Sabora.

Zastupnici su dobili prve kazne za srpanj. Od njih 151, 26 ih je neopravdano izostalo iz Sabora. Kazne im se kreću od 150 do 1.350 kuna koliko mora platiti SDP-ov Ivan Klarin. Od većih stranaka, po džepu je dobilo 7 članova Mosta, 6 SDP-ovaca, 5 HDZ-ovaca i 4-HSS-ovca. Zanimljivo, neslavnu listu predvodi Most.

”Vidjeli smo za prvih mjesec dana da su oni najviše kažnjeni, da su upravo oni najviše falili koji su bili predlagači. Ali mislim da to nije mjera discipliniranja saborskih zastupnika. Jer zastupnici ako imaju neku obvezu, a nalaze se u Dubrovniku ili Slavoniji, neće doći”, kaže Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a.

A brojni neće doći ni ako dokažu da su bili bolesni, ako su imali smrtni slučaj u obitelji, ako su se morali odazvati sudu ili nazočiti određenim skupovima. Opravdava im se i rad u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama.

”Naravno da ima onih koji pokušavaju izigrati sustav. Kakav god zakon donijeli uvijek postoji neka rupa pa se možda neki drugi štrikaju tu u Saboru. Imamo svega, to treba provjeravati, ali sigurno ovo utječe na to da zastupnici budu više u samom Saboru ako ne i u sabornici”, rekao je Nikola Grmoja.

Budući da mjera kažnjavanja ima svoje nedostatke, jedino na što se može apelirati je savjest zastupnika. (N1)